Ситуација у Украјини боља захваљујући Кремљу

Ситуација у Украјини, која је довела до западних санкција Русији, сада се побољшава захваљујући мировним иницијативама Кремља, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Свијет 28.09.2014 | 15:51
Ситуација у Украјини боља захваљујући Кремљу

У интервјуу руској телевизији Канал 5, он је, такође, рекао да Москва жели да побољша односе са Вашингтоном и да није заинтересована за наставак "рата санкцијама" са Западом, као и да не одбија сарадњу ни са САД ни са Европом, пренео је Ројтерс.

Руски шеф диплиоматије је истакао да се захваљујући "инцијативама руског председника" ситуација побољшава на терену у Украјини, где је већ неколико недеља на снази примирје. "Примирје се уобличава, мада не без проблема. Уведени су механизми праћења, преговори између Русије, ЕУ и Украјине су почели, преговори о гасу су настављени", рекао је Лавров.

Оценивши да је потребно "по други пут ресетовати" односе Русије и САД, он је мислио на ранији покушај Вашингтона да поправи билатералне односе који су поткопани низом сукоба, од којих је најновији поводом Украјине.

"Апсолутно смо заинтересовани да се ти односи нормализују, али нисмо ми ти који их уништавају. Сада је тим односима потребно оно што би Американци вероватно назвали "ресетовањем", рекао је Лавров, према транскрипту интервјуа објављеном на вебсајту Министарства. "Садашња америчка администрација данас уништава већи део структуре за сарадњу коју су управо САД изградиле заједно са нама", приметио је Лавров.

Русија се не осећа изолованом од Запада, напоменуо је руски шеф дипломатије, али је оптужио Вашингтон да нарушава њихове односе и примењује двоструке стандарде у борби против "тероризма", наводи британска агенција."Не осећамо се изолованим. Међутим, наглашавам да не не желимо да идемо у крајност и да напустимо европске и америчке правце у нашој међународној економској сарадњи", рекао је он.

Према његовим речима, Москва не одбија сарадњу са Европом нити са САД, а та сарадња је од обостране користи."Мислим да и тим земљама... сарадња са Русијом доноси позитиван учинак", рекао је Лавров санктпетербуршком каналу, преноси Итар-Тас с.

Он је, како наводи Ројтерс, истакао да Русија не жели да настави рат санкцијама и трговинским ударцима, поручивши: "Важно је, пре свега, да наши партнери схвате бескорисност ултиматума и претњи"."Ово што се
сада догађа је привремено. Један изборни циклус ће заменити други", констатовао је и подсетио да је општа тенденција да се само колективним напорима најефикасније могу решити политички проблеми у свету или брже развити националне економије.

Многи експерти наводе да ће заједнички напори Русије и Европе, као што је руски председник Владимир Путин предложио, и организовање јединственог економског и хуманитарног простора од Атлантика до Пацифика, знатно допринети глобалној конкурентности и Русије и Европске уније, закључује руска агенција.

У међувремену, Лавров је у интервјуу руском каналу Раша Тудеј (Рушиа Тодаy) рекао да је дошло време да Русија модернизује своје арсенале нуклеарног и конвенционалног оружја, преноси данас Ројтерс.

"Не мислим да смо на ивици нове трке у наоружању. Барем Русија дефинитивно неће бити део тога. У нашем случају, дошло је време да модернизујемо наше арсенале нуклеарног и конвенционалног оружја", казао је руски шеф дипломатије, према транскрипту интервјуа објављеном на његовом вебсајту .

"Имамо дугорочни програм наоружања, који узима у обзир нашу економску ситуацију и, наравно, потребу за ефикасним и модерним одбрамбеним капацитетима како бисмо заштити свој национални интерес... Дуги низ година нисмо много радили у том правцу", закључио је Лавров.

Коментари / 0

Оставите коментар