Situacija u Ukrajini bolja zahvaljujući Kremlju

Situacija u Ukrajini, koja je dovela do zapadnih sankcija Rusiji, sada se poboljšava zahvaljujući mirovnim inicijativama Kremlja, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Svijet 28.09.2014 | 15:51
Situacija u Ukrajini bolja zahvaljujući Kremlju

U intervjuu ruskoj televiziji Kanal 5, on je, takođe, rekao da Moskva želi da poboljša odnose sa Vašingtonom i da nije zainteresovana za nastavak "rata sankcijama" sa Zapadom, kao i da ne odbija saradnju ni sa SAD ni sa Evropom, preneo je Rojters.

Ruski šef dipliomatije je istakao da se zahvaljujući "incijativama ruskog predsednika" situacija poboljšava na terenu u Ukrajini, gde je već nekoliko nedelja na snazi primirje. "Primirje se uobličava, mada ne bez problema. Uvedeni su mehanizmi praćenja, pregovori između Rusije, EU i Ukrajine su počeli, pregovori o gasu su nastavljeni", rekao je Lavrov.

Ocenivši da je potrebno "po drugi put resetovati" odnose Rusije i SAD, on je mislio na raniji pokušaj Vašingtona da popravi bilateralne odnose koji su potkopani nizom sukoba, od kojih je najnoviji povodom Ukrajine.

"Apsolutno smo zainteresovani da se ti odnosi normalizuju, ali nismo mi ti koji ih uništavaju. Sada je tim odnosima potrebno ono što bi Amerikanci verovatno nazvali "resetovanjem", rekao je Lavrov, prema transkriptu intervjua objavljenom na vebsajtu Ministarstva. "Sadašnja američka administracija danas uništava veći deo strukture za saradnju koju su upravo SAD izgradile zajedno sa nama", primetio je Lavrov.

Rusija se ne oseća izolovanom od Zapada, napomenuo je ruski šef diplomatije, ali je optužio Vašington da narušava njihove odnose i primenjuje dvostruke standarde u borbi protiv "terorizma", navodi britanska agencija."Ne osećamo se izolovanim. Međutim, naglašavam da ne ne želimo da idemo u krajnost i da napustimo evropske i američke pravce u našoj međunarodnoj ekonomskoj saradnji", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Moskva ne odbija saradnju sa Evropom niti sa SAD, a ta saradnja je od obostrane koristi."Mislim da i tim zemljama... saradnja sa Rusijom donosi pozitivan učinak", rekao je Lavrov sanktpeterburškom kanalu, prenosi Itar-Tas s.

On je, kako navodi Rojters, istakao da Rusija ne želi da nastavi rat sankcijama i trgovinskim udarcima, poručivši: "Važno je, pre svega, da naši partneri shvate beskorisnost ultimatuma i pretnji"."Ovo što se
sada događa je privremeno. Jedan izborni ciklus će zameniti drugi", konstatovao je i podsetio da je opšta tendencija da se samo kolektivnim naporima najefikasnije mogu rešiti politički problemi u svetu ili brže razviti nacionalne ekonomije.

Mnogi eksperti navode da će zajednički napori Rusije i Evrope, kao što je ruski predsednik Vladimir Putin predložio, i organizovanje jedinstvenog ekonomskog i humanitarnog prostora od Atlantika do Pacifika, znatno doprineti globalnoj konkurentnosti i Rusije i Evropske unije, zaključuje ruska agencija.

U međuvremenu, Lavrov je u intervjuu ruskom kanalu Raša Tudej (Rušia Today) rekao da je došlo vreme da Rusija modernizuje svoje arsenale nuklearnog i konvencionalnog oružja, prenosi danas Rojters.

"Ne mislim da smo na ivici nove trke u naoružanju. Barem Rusija definitivno neće biti deo toga. U našem slučaju, došlo je vreme da modernizujemo naše arsenale nuklearnog i konvencionalnog oružja", kazao je ruski šef diplomatije, prema transkriptu intervjua objavljenom na njegovom vebsajtu .

"Imamo dugoročni program naoružanja, koji uzima u obzir našu ekonomsku situaciju i, naravno, potrebu za efikasnim i modernim odbrambenim kapacitetima kako bismo zaštiti svoj nacionalni interes... Dugi niz godina nismo mnogo radili u tom pravcu", zaključio je Lavrov.

Komentari / 0

Ostavite komentar