Неизвјесност уочи Параде поноса

Дан уочи Параде поноса, поставља се питање о њеном одржавању, јер је Биро за координацију служби безбедности одлуку до последњег момента оставио отвореном.

Србија 27.09.2014 | 13:14
Неизвјесност уочи Параде поноса

Подсетимо, Биро за координацију служби безбедности јуче није забранио Прајд, али задржава право да промени одлуку уколико буде процењено да је безбедност људи угрожена.

Иако нема званичне потврде, очекује се да ће и током данашњег дана бити безбедносне процене и да ће Биро донети коначну одлуку о томе да ли ће ове године бити одржана Параде поноса.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најавио је да ће Биро заседати интензивно и у наредном периоду како би одлука била донета благовремено.

Министар је изјавио јуче да Биро за координацију рада служби безбедности, упркос различитим ставовима, није забранио одржавање Параде поноса најављене за 28. септембар у Београду.

Стефановић је додао да Биро задржава право да забрани Параду уколико буде процењено да би безбедност грађана и имовине могла да буде угрожена.

Стефановић је апеловао на грађане и људе који воле Србију да сачувају ред и мир и да спрече да дође до рушења града и напада на полицију.

С друге стране, организатори Параде поноса настављају припреме за недељну шетњу, иако још нема званичне дозволе надлежних државних органа. Организатори Параде поноса изразили су данас очекивање да ће сутрашња шетња у Београду бити одржана и да ће држава доказати своју искрену подршку том скупу.

"Верујемо да ће Параде бити. Државне институције су коначно изашле и подржале Параду", казао је на конференцији за новинаре у Београду један од организатора Бобан Стојановић.

Сви скупови заказани за недељу који су усмерени против одржавања Параде поноса биће забрањени, једино је извесно да ће покрет "Двери” одржати скуп заказан за суботу на Тргу републике. "Двери" поручују да ће наставити кампању против одржавања Параде поноса и вечерас организује протест.

Он је поручио да део повољне климе за одржава Параде поноса чини и писање медија које је ове године било примереније и, како је навео, није се писало о "крви до колена".

Према његовим речима, остаје да се види како ће протећи за данас најављени скупови против Параде поноса и какви су њихови безбедносни ризици.

"Данас ће бити јасно да ли је подршка државе искрена. У то ћемо се уверити тек када се Парада деси", рекао је Стојановић.

Члан Организационог одбора Параде поноса Горан Милетић рекао је јучеза Б92 да га није изненадило одлагање одлуке о додељивању дозволе за одржавање шетње, те навео да је то сценарио који се понавља из године у годину.

“Забринути смо, али је добро што је састанак Бироа за координацију служби безбедности одржан у петак, 48 сати пре најављене шетње, тако да је добро да ми као организатори и грађани чују шта се догађа. Све је сада несигурно и то је жалосно, иако је претходних дана било позитивних назнака од власти. Ипак, коначан закључак о томе донећемо у недељу, уколико се шетња одржи”, рекао је Милетић.

На Параду поноса из три правца

Најављена је и маршута сутрашње Параде поноса која почиње у подне испред зграде Владе Србије у Немањиној улици, а биће завршена на платоу испред Скупштине Београда.

Окупљање ће трајати сутра до 12.30 испред зграде Владе Србије, а затим ће кренути шетња од Немањине улице, затим Улицом кнеза Милоша до раскрснице на Тргу Николе Пашића.

Потом ће на платоу испред Скупштине Београда бити одржан скуп којим ће Парад поноса бити завршена.

Сутра ће на Параду поноса моћи да се удје из три правца - на пункту са Трга Славија ка Немањиној улици, из правца "Лондона" на раскрсници улица Кнеза Милоша и Краља Милана, и из правца Железничке станице ка Немањиној улици, где ће бити улаз и за новинаре.

Давенпорт: Надам се да ће бити Прајда

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт изразио је наду да ће сутра у Београду бити одржана Парада поноса и да ће то бити позитивно оцењено у годишњем извештају Европске комисије о напретку Србије.

Он је у обраћању учесницима Медјународног прајд форума истакао да је одржавање Параде одбрана и промовисање суштинских вредности ЕУ.

"Надам се да ће напори Владе, организатора и градјанског друштва довести до одржавања Параде поноса", рекао је Давенпорт и поздравио најаву бројних владиних званичника да ће бити на Паради.

Он је истакао да су та чињеница и могућност представника ЛГБТ да се обрате члановима парламента "извор охрабрења", док је став Српске православне цркве, према његовим речима, "мање охрабрујући".

Давенпорт је истакао да је задатак друштва да се бори против дискриминације, а да медији имају важну улогу у адекватном и објективном извештавању.

Амбасадор ЕУ је подсетио на преговарачка поглавља 23 и 24 у којима се конкретно прати питање људских права и слобода и додао да Влада Србије треба да усвоји акциони план за стратегију против дискриминације.

Коментари / 0

Оставите коментар