Одгођено изрицање пресуде Мубараку

Суд у Египту одгодио је до 29. новембра изношење пресуде о томе да ли је бивши предсједник Хосни Мубарак наредио убиство демонстраната током побуне 2011. године када је окончан његов 30-годишњи режим.

Свијет 27.09.2014 | 11:54
Одгођено изрицање пресуде Мубараку

Прије него што је саопштио нови датум судског процеса, судија је рекао да он и чланови тима тужилаштва нису окончали преглед свих доказа у овом предмету, који садржи до 160.000 страница.

Мубарак, бивши министар унутрашњих послова Хабиб ал Адли и још вишерангираних безбједносних званичника оптужени су за издавање наредби за убиство више од 800 демонстраната.

Мубарак је 2012. године проглашен кривим и осуђен на доживотну робију, али је суд касније поништио пресуду због техничких проблема.

У августу је суд наредио да Мубарак буде ослобођен из затвора и пребачен у војну болницу у Каиру.

Он је био на власти скоро 30 година, али је свргнут након вишедневних протеста и послије смрти више стотина демонстраната.

Аналитичари сматрају да би Мубарак могао бити ослобођен, пошто је неколико свједока измијенило исказе у његову корист.

Мубарак већ служи трогодишњу затворску казну због проневјере јавних фондова.

Мубаракови синови Ала и Гама служе четворогодишње затворске казне по истим оптужбама. Њима је, такође попут Мубарака, изречена и новчана казна од три милиона долара, а морају да врате и 17,6 милиона долара за које су оптужени да су украли.

Коментари / 0

Оставите коментар