Odgođeno izricanje presude Mubaraku

Sud u Egiptu odgodio je do 29. novembra iznošenje presude o tome da li je bivši predsjednik Hosni Mubarak naredio ubistvo demonstranata tokom pobune 2011. godine kada je okončan njegov 30-godišnji režim.

Svijet 27.09.2014 | 11:54
Odgođeno izricanje presude Mubaraku

Prije nego što je saopštio novi datum sudskog procesa, sudija je rekao da on i članovi tima tužilaštva nisu okončali pregled svih dokaza u ovom predmetu, koji sadrži do 160.000 stranica.

Mubarak, bivši ministar unutrašnjih poslova Habib al Adli i još višerangiranih bezbjednosnih zvaničnika optuženi su za izdavanje naredbi za ubistvo više od 800 demonstranata.

Mubarak je 2012. godine proglašen krivim i osuđen na doživotnu robiju, ali je sud kasnije poništio presudu zbog tehničkih problema.

U avgustu je sud naredio da Mubarak bude oslobođen iz zatvora i prebačen u vojnu bolnicu u Kairu.

On je bio na vlasti skoro 30 godina, ali je svrgnut nakon višednevnih protesta i poslije smrti više stotina demonstranata.

Analitičari smatraju da bi Mubarak mogao biti oslobođen, pošto je nekoliko svjedoka izmijenilo iskaze u njegovu korist.

Mubarak već služi trogodišnju zatvorsku kaznu zbog pronevjere javnih fondova.

Mubarakovi sinovi Ala i Gama služe četvorogodišnje zatvorske kazne po istim optužbama. Njima je, takođe poput Mubaraka, izrečena i novčana kazna od tri miliona dolara, a moraju da vrate i 17,6 miliona dolara za koje su optuženi da su ukrali.

Komentari / 0

Ostavite komentar