Штрајк адвоката Србију кошта милионе евра

Осим финансијског удара, адвокати угрожавају и безбедност грађана и њихове имовине, поручили из Министарства правде.

Србија 27.09.2014 | 07:39
Штрајк адвоката Србију кошта милионе евра

Упркос мери Владе Србије којом је обустављена примена упутства Адвокатске коморе Србије и на основу које адвокати могу несметано да раде без опасности од губитка лиценце, адвокати широм Србије и јуче су наставили штрајк! Својим себичним интересима су паралисали не само правосудни систем већ и целу државу!

Наиме, биланс штрајка адвоката, који је ушао у трећу недељу, мери се хиљадама одложених суђења, неколико отказаних акција хапшења, али и пуштања на слободу осумњичених за кривична дела због тога што на саслушањима није имао ко да их брани.

У Министарству правде кажу да нема прецизне евиденције о трошковима које је изазвала обустава рада, али се она, према речима упућених, мери милионима евра.

"Свако одлагање суђења, нарочито оних на која се притвореници довозе на суђења, државу кошта. Ако се узме у обзир то да се за транспорт појединих притвореника ангажује и Жандармерија, као и друге додатне снаге полиције, долази се до огромне цифре", каже извор Курира из правосуђа.

Како наводи наш саговорник, у обзир треба узети и да одлагање суђења и саслушања поједине окривљене непотребно задржава у притвору.

"Примера ради, осумњичени који је у притвору због опасности да би могао да утиче на сведоке можда би већ био пуштен да адвокати штрајком нису одлагали сва саслушања", објашњава он.

Засад се не зна колико ће још адвокати паралисати правосуђе због обуставе рада. Ни после неколико састанака које је министар правде Никола Селаковић одржао с представницима Адвокатске коморе Србије, решење још није нађено.

"Обуставом рада и одбијањем разговора адвокати уугрожавају безбедност грађана", поручују из Министарства правде.

Селаковић је и јуче позвао адвокате да почну са радом, напомињући да би они који их у томе спречавају могли да сносе кривичну одговорност.

Извор: Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милојко

27.09.2014 05:59

Адвокати имају право да штрајкују, и не може им нико ништа. Њихови захтјеви су оправдани. Безбједност угрожава влада Србије, која је донијела накарадне законе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

штрајк

27.09.2014 07:32

Циљ сваког штрајка је скретање медијске пажње на себе и разлога због којег се штрајкује . Уставом регулисано .До душе , да ли предузетник штрајкује или обуставља рад , питање које има крајње једноставан одговор али у Србији је све могуће . Главно и основно питање овог проблема је тврдоглавост владе да истера неки закон који нигде не постоји као такав у свету , сем Ц.Г. и БиХ који по том питању су енигма сами за себе . У БиХ су уводјењем таквог закона само закомпликовали и тако компликовану ситуацију док је у Ц.Г. поступак обуставе тог закон због ускладјивања са Е.У. питање се поставља , засто то ради влада Србије .

ОДГОВОРИТЕ