Štrajk advokata Srbiju košta milione evra

Osim finansijskog udara, advokati ugrožavaju i bezbednost građana i njihove imovine, poručili iz Ministarstva pravde.

Srbija 27.09.2014 | 07:39
Štrajk advokata Srbiju košta milione evra

Uprkos meri Vlade Srbije kojom je obustavljena primena uputstva Advokatske komore Srbije i na osnovu koje advokati mogu nesmetano da rade bez opasnosti od gubitka licence, advokati širom Srbije i juče su nastavili štrajk! Svojim sebičnim interesima su paralisali ne samo pravosudni sistem već i celu državu!

Naime, bilans štrajka advokata, koji je ušao u treću nedelju, meri se hiljadama odloženih suđenja, nekoliko otkazanih akcija hapšenja, ali i puštanja na slobodu osumnjičenih za krivična dela zbog toga što na saslušanjima nije imao ko da ih brani.

U Ministarstvu pravde kažu da nema precizne evidencije o troškovima koje je izazvala obustava rada, ali se ona, prema rečima upućenih, meri milionima evra.

"Svako odlaganje suđenja, naročito onih na koja se pritvorenici dovoze na suđenja, državu košta. Ako se uzme u obzir to da se za transport pojedinih pritvorenika angažuje i Žandarmerija, kao i druge dodatne snage policije, dolazi se do ogromne cifre", kaže izvor Kurira iz pravosuđa.

Kako navodi naš sagovornik, u obzir treba uzeti i da odlaganje suđenja i saslušanja pojedine okrivljene nepotrebno zadržava u pritvoru.

"Primera radi, osumnjičeni koji je u pritvoru zbog opasnosti da bi mogao da utiče na svedoke možda bi već bio pušten da advokati štrajkom nisu odlagali sva saslušanja", objašnjava on.

Zasad se ne zna koliko će još advokati paralisati pravosuđe zbog obustave rada. Ni posle nekoliko sastanaka koje je ministar pravde Nikola Selaković održao s predstavnicima Advokatske komore Srbije, rešenje još nije nađeno.

"Obustavom rada i odbijanjem razgovora advokati uugrožavaju bezbednost građana", poručuju iz Ministarstva pravde.

Selaković je i juče pozvao advokate da počnu sa radom, napominjući da bi oni koji ih u tome sprečavaju mogli da snose krivičnu odgovornost.

Izvor: Kurir

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milojko

27.09.2014 05:59

Advokati imaju pravo da štrajkuju, i ne može im niko ništa. Njihovi zahtjevi su opravdani. Bezbjednost ugrožava vlada Srbije, koja je donijela nakaradne zakone.

ODGOVORITE
Name

štrajk

27.09.2014 07:32

Cilj svakog štrajka je skretanje medijske pažnje na sebe i razloga zbog kojeg se štrajkuje . Ustavom regulisano .Do duše , da li preduzetnik štrajkuje ili obustavlja rad , pitanje koje ima krajnje jednostavan odgovor ali u Srbiji je sve moguće . Glavno i osnovno pitanje ovog problema je tvrdoglavost vlade da istera neki zakon koji nigde ne postoji kao takav u svetu , sem C.G. i BiH koji po tom pitanju su enigma sami za sebe . U BiH su uvodjenjem takvog zakona samo zakomplikovali i tako komplikovanu situaciju dok je u C.G. postupak obustave tog zakon zbog uskladjivanja sa E.U. pitanje se postavlja , zasto to radi vlada Srbije .

ODGOVORITE