Гувернерка Табаковић сумња да су због кипарских пара хтјели да је отрују или убију

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић на трагу је новца који је деведесетих однет на Кипар, сазнају београдски медији.

Србија 26.09.2014 | 22:58
Гувернерка Табаковић сумња да су због кипарских пара хтјели да је отрују или убију

Управо на овој чињеници је, како је потврђено из више добро обавештених извора, заснована истрага могућег мотива и потрага за мушкарцем који је 18. септембра ове године упао у собу хотела “Маестрал” у Милочеру, а у којој се у том моменту налазила гувернер НБС.

Гувернер НБС покренула је недавно поступак који би требало да омогући да се у догледно време коначно открије где су завршиле паре које је током деведесетих, у време санкција и забране промета, тадашњи режим слао на Кипар. О овој акцији знао је донедавно врло узак круг људи запослених у НБС.
 
Према закону, Централна банка није ни дужна да о оваквим активностима обавештава друге државне органе. У Влади су о потрази за “кипарским парама” сазнали тек недавно, када је НБС и од надлежних у Немањиној затражила део информација.
 
“Кипар је једноставно дошао на ред. Прошле године је Табаковићева у својству гувернера покренула формални поступак пред судом у Паризу који је у мају ове године резултирао пресудом о одмрзавању средстава које је централна банка СФРЈ ставила да рачуне банке Креди агрикол. Реч је о 24,44 милиона евра, блокираних од 1996. године”.

Износ се дели у складу са споразумом о сукцесији. Оно што је и раније било јасно, сада се потврдило. Новац који је током санкција слат на Кипар, остајао је и у тамошњим банкама, али је и одлазио у банке Европе и САД.

“На Кипар су често ношене паре. О делу тих изношења постоје папири. У Никозији и Ларнаки отваране су офшор фирме као приватна предузећа, не би ли се сакрило да је порекло новца из Србије. Могуће је да је кроз неке рачуне тих компанија прошло и више милијарди долара - објашњава добро обавештен извор.
 
И у Влади су изненађени чињеницом да се поново покреће питање “кипарских пара”.

“Важно је ухватити провалника да би се сазнало шта је тражио у соби гувернера НБС, да ли је желео да јој и физички науди или да је само упозори да добро размисли чиме се бави,  каже извор “Блица”.

У НБС су потврдили да гувернер Јоргованка Табаковић нема обезбеђење. Она је за „Недељник“ рекла да је чудно и забрињавајуће то што јој се догодило, као и то што је информација о томе објављена седам дана после догађаја 18. септембра. На питање да ли можда сумња на атентат, Табаковићева је рекла:

“Можда су хтели да егзекуција личи на природну смрт. Инфарктом од стреса или замењеним лековима. Не знам. Можда”.

Црногорска полиција окарактерисала је инцидент као покушај крађе.
 
“Дошле су чак две екипе полиције, најпре из Будве, а после њих и из Подгорице. Према тврдњама обезбеђења хотела, соба у којој је била гувернерка покривена је великим бројем камера. Упркос томе, црногорска полиција је саопштила да је снимак мутан”.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Свашта

26.09.2014 22:14

Е баш си им ти засметала. Дуго те није било у јавности па си нашла начин да се мало чује и о теби... А колико беше курс динара према ЕУР?

ОДГОВОРИТЕ
Name

босс

26.09.2014 23:36

Све саме фукаре, па И ова Руменка ... ццц, па Схоне слина је то све ријесио, доцтор наука цо'ек, ста цес. Способни сте сви, свака цаст. Вуцицу једини респецт, све вас треба растјерати из странке

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан...

27.09.2014 03:09

Веома способна и паметна зена, прије свега јос наса Српкиња,... Цијеним њену борбу за бољу Србију, без јаке Србије нецемо имати ни добру Републику Српску, мафија нам је увијек о глави радила, искрено се надам у дуг и праведан политицки рад насе Јоргованке за бољу Србију....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

27.09.2014 06:57

Какав увод у јос једну обману на еx- YУ просторима. Они који су те паре узели вец одавно су 2 метра испод земље а ако је неко зив он је далеко од ових простора и застицен ко бели медвед...Скоро као на филму!Ајмо предлози ко це да глуми Јоргованку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо 2

27.09.2014 10:16

како мене обидје да их носим на кипар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

27.09.2014 10:17

Шта се бре мучиш без везе. Па питај Динкића где су паре...

ОДГОВОРИТЕ