Guvernerka Tabaković sumnja da su zbog kiparskih para htjeli da je otruju ili ubiju

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković na tragu je novca koji je devedesetih odnet na Kipar, saznaju beogradski mediji.

Srbija 26.09.2014 | 22:58
Guvernerka Tabaković sumnja da su zbog kiparskih para htjeli da je otruju ili ubiju

Upravo na ovoj činjenici je, kako je potvrđeno iz više dobro obaveštenih izvora, zasnovana istraga mogućeg motiva i potraga za muškarcem koji je 18. septembra ove godine upao u sobu hotela “Maestral” u Miločeru, a u kojoj se u tom momentu nalazila guverner NBS.

Guverner NBS pokrenula je nedavno postupak koji bi trebalo da omogući da se u dogledno vreme konačno otkrije gde su završile pare koje je tokom devedesetih, u vreme sankcija i zabrane prometa, tadašnji režim slao na Kipar. O ovoj akciji znao je donedavno vrlo uzak krug ljudi zaposlenih u NBS.
 
Prema zakonu, Centralna banka nije ni dužna da o ovakvim aktivnostima obaveštava druge državne organe. U Vladi su o potrazi za “kiparskim parama” saznali tek nedavno, kada je NBS i od nadležnih u Nemanjinoj zatražila deo informacija.
 
“Kipar je jednostavno došao na red. Prošle godine je Tabakovićeva u svojstvu guvernera pokrenula formalni postupak pred sudom u Parizu koji je u maju ove godine rezultirao presudom o odmrzavanju sredstava koje je centralna banka SFRJ stavila da račune banke Kredi agrikol. Reč je o 24,44 miliona evra, blokiranih od 1996. godine”.

Iznos se deli u skladu sa sporazumom o sukcesiji. Ono što je i ranije bilo jasno, sada se potvrdilo. Novac koji je tokom sankcija slat na Kipar, ostajao je i u tamošnjim bankama, ali je i odlazio u banke Evrope i SAD.

“Na Kipar su često nošene pare. O delu tih iznošenja postoje papiri. U Nikoziji i Larnaki otvarane su ofšor firme kao privatna preduzeća, ne bi li se sakrilo da je poreklo novca iz Srbije. Moguće je da je kroz neke račune tih kompanija prošlo i više milijardi dolara - objašnjava dobro obavešten izvor.
 
I u Vladi su iznenađeni činjenicom da se ponovo pokreće pitanje “kiparskih para”.

“Važno je uhvatiti provalnika da bi se saznalo šta je tražio u sobi guvernera NBS, da li je želeo da joj i fizički naudi ili da je samo upozori da dobro razmisli čime se bavi,  kaže izvor “Blica”.

U NBS su potvrdili da guverner Jorgovanka Tabaković nema obezbeđenje. Ona je za „Nedeljnik“ rekla da je čudno i zabrinjavajuće to što joj se dogodilo, kao i to što je informacija o tome objavljena sedam dana posle događaja 18. septembra. Na pitanje da li možda sumnja na atentat, Tabakovićeva je rekla:

“Možda su hteli da egzekucija liči na prirodnu smrt. Infarktom od stresa ili zamenjenim lekovima. Ne znam. Možda”.

Crnogorska policija okarakterisala je incident kao pokušaj krađe.
 
“Došle su čak dve ekipe policije, najpre iz Budve, a posle njih i iz Podgorice. Prema tvrdnjama obezbeđenja hotela, soba u kojoj je bila guvernerka pokrivena je velikim brojem kamera. Uprkos tome, crnogorska policija je saopštila da je snimak mutan”.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Svašta

26.09.2014 22:14

E baš si im ti zasmetala. Dugo te nije bilo u javnosti pa si našla način da se malo čuje i o tebi... A koliko beše kurs dinara prema EUR?

ODGOVORITE
Name

boss

26.09.2014 23:36

Sve same fukare, pa I ova Rumenka ... ccc, pa Shone slina je to sve rijesio, doctor nauka co'ek, sta ces. Sposobni ste svi, svaka cast. Vucicu jedini respect, sve vas treba rastjerati iz stranke

ODGOVORITE
Name

normalan...

27.09.2014 03:09

Veoma sposobna i pametna zena, prije svega jos nasa Srpkinja,... Cijenim njenu borbu za bolju Srbiju, bez jake Srbije necemo imati ni dobru Republiku Srpsku, mafija nam je uvijek o glavi radila, iskreno se nadam u dug i pravedan politicki rad nase Jorgovanke za bolju Srbiju....

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

27.09.2014 06:57

Kakav uvod u jos jednu obmanu na ex- YU prostorima. Oni koji su te pare uzeli vec odavno su 2 metra ispod zemlje a ako je neko ziv on je daleko od ovih prostora i zasticen ko beli medved...Skoro kao na filmu!Ajmo predlozi ko ce da glumi Jorgovanku!

ODGOVORITE
Name

nedjo 2

27.09.2014 10:16

kako mene obidje da ih nosim na kipar

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

27.09.2014 10:17

Šta se bre mučiš bez veze. Pa pitaj Dinkića gde su pare...

ODGOVORITE