На путу ка ЕУ политички проблеми

За чланство у ЕУ БиХ најтеже ће бити да савлада проблеме политичке природе будући да није успостављен чврст механизам координације, оцијенио је данас замјеник словеначком амбасадора Давид Брозина.

Босна и Херцеговина 26.09.2014 | 16:10
На путу ка ЕУ политички проблеми

На стручном предавању "Изазови и могућности проширења ЕУ и њихове импликације на привреду и предузетништво", одржаном у Брчком, Брозина је истакао да земље које су истакле кандидатуру за чланство у ЕУ треба да испуне критеријуме у области политике, економије, права и администрације.Највећи проблем у БиХ за Брозину је тај што је већина надлежности на нивоу ентитетских инститиција власти.

"Ако БиХ жели чланство, не смију да постоје различити стандарди у ентитетима ни у једној области. Земље чланице, али и оне које су истакле кандидатуру, не могу имати другачије ставове о политичким и другим важнијим питањима од оних утврђених уредбама и директивама ЕУ", упозорио је Брозина.

Према његовим ријечима, проблем представља што није испоштовања одлука Европског суда у Стразбуру у вези са случајем "Сејдић-Финци", чиме је успорен пут БиХ ка европским интеграцијама.Привредницима са подручја дистрикта Брозина је предочио и неке могућности које им пружа чланство њихових земаља у ЕУ, посебно када је ријеч о пласману производа животињског поријекла на европско тржиште.

Брозина је истакао да то подразумијава доношење закона о трговини и низа других примјењивих законских аката на цијелој територији БиХ који су усклађени са стандардима ЕУ.

Овакве скупове потпредсједник брчанског парламента Адем Рибић оцијенио је да су скупови права прилика да се привредници упознају које их све обавезе очекују на путу европских интеграција БиХ.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кочничар Бајан?

26.09.2014 14:11

Бит ће боље "када кочничар Бајан оде"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

27.09.2014 08:27

Ма каква бре ЕУ, само референдум!!! Шта ће нама безвизно путовање свијетом, плате 2, 3, 5 хиљада марака... Зашто да радимо било гдје у европи, аплицирамо за посао преко интернета у Аустрији, Холандији... Коме то треба? Боље је живјети од донација и кредита! Не само да се требају све институције пребацити на државни ниво (са 10.000 секретарица смањити на 10), него треба урадити све што народу може побољшати животни стандард. Таман да ми кажу да се од сутра изјашњавам као КИНЕЗ, боли ме брига ако ми је дјетету загарантована боља будућност. Ја знам ко сам, а шта ће ми писати на комаду пластике (лична карта) или у пасошу ме апсолутно не интересује. Народ треба да се бори за бољи живот, а не да пада на политичке преваре. НЕМА НЕЗАВИСНОСТИ РС-а, НИКАДА! ТАКОЂЕ НЕМА УКИДАЊА РС-а, НИКАДА!!! То је само оружје у рукама политичара за препадање народа и скупљање поена на изборима!

ОДГОВОРИТЕ