Na putu ka EU politički problemi

Za članstvo u EU BiH najteže će biti da savlada probleme političke prirode budući da nije uspostavljen čvrst mehanizam koordinacije, ocijenio je danas zamjenik slovenačkom ambasadora David Brozina.

Bosna i Hercegovina 26.09.2014 | 16:10
Na putu ka EU politički problemi

Na stručnom predavanju "Izazovi i mogućnosti proširenja EU i njihove implikacije na privredu i preduzetništvo", održanom u Brčkom, Brozina je istakao da zemlje koje su istakle kandidaturu za članstvo u EU treba da ispune kriterijume u oblasti politike, ekonomije, prava i administracije.Najveći problem u BiH za Brozinu je taj što je većina nadležnosti na nivou entitetskih institicija vlasti.

"Ako BiH želi članstvo, ne smiju da postoje različiti standardi u entitetima ni u jednoj oblasti. Zemlje članice, ali i one koje su istakle kandidaturu, ne mogu imati drugačije stavove o političkim i drugim važnijim pitanjima od onih utvrđenih uredbama i direktivama EU", upozorio je Brozina.

Prema njegovim riječima, problem predstavlja što nije ispoštovanja odluka Evropskog suda u Strazburu u vezi sa slučajem "Sejdić-Finci", čime je usporen put BiH ka evropskim integracijama.Privrednicima sa područja distrikta Brozina je predočio i neke mogućnosti koje im pruža članstvo njihovih zemalja u EU, posebno kada je riječ o plasmanu proizvoda životinjskog porijekla na evropsko tržište.

Brozina je istakao da to podrazumijava donošenje zakona o trgovini i niza drugih primjenjivih zakonskih akata na cijeloj teritoriji BiH koji su usklađeni sa standardima EU.

Ovakve skupove potpredsjednik brčanskog parlamenta Adem Ribić ocijenio je da su skupovi prava prilika da se privrednici upoznaju koje ih sve obaveze očekuju na putu evropskih integracija BiH.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kočničar Bajan?

26.09.2014 14:11

Bit će bolje "kada kočničar Bajan ode"?

ODGOVORITE
Name

Mr. Šunjić

27.09.2014 08:27

Ma kakva bre EU, samo referendum!!! Šta će nama bezvizno putovanje svijetom, plate 2, 3, 5 hiljada maraka... Zašto da radimo bilo gdje u evropi, apliciramo za posao preko interneta u Austriji, Holandiji... Kome to treba? Bolje je živjeti od donacija i kredita! Ne samo da se trebaju sve institucije prebaciti na državni nivo (sa 10.000 sekretarica smanjiti na 10), nego treba uraditi sve što narodu može poboljšati životni standard. Taman da mi kažu da se od sutra izjašnjavam kao KINEZ, boli me briga ako mi je djetetu zagarantovana bolja budućnost. Ja znam ko sam, a šta će mi pisati na komadu plastike (lična karta) ili u pasošu me apsolutno ne interesuje. Narod treba da se bori za bolji život, a ne da pada na političke prevare. NEMA NEZAVISNOSTI RS-a, NIKADA! TAKOĐE NEMA UKIDANJA RS-a, NIKADA!!! To je samo oružje u rukama političara za prepadanje naroda i skupljanje poena na izborima!

ODGOVORITE