Лавров о акцијама за смјене режима

Покушаји организовања операција за смену режима у сувереним државама носе са собом негативне последице, упозорио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Свијет 26.09.2014 | 15:01
Лавров о акцијама за смјене режима

У поруци коју је учесницима међународног форума Дијалог цивилизација на Родосу прочитао шеф руске Федралне агенције за међународну хуманитарну сарадњу Константин Косачов, Лавров је истакао да се мора осигурати поштовање самобитности народа и њиховог права да самостално одређују своју будућност.

Сваки покушај да се споља наметне властита скала вредности и готови рецепти спровођења преображаја, укључујући организовање операција за смену режима у сувереним државама носе озбиљне негативне последице”, поручио је руски министар.

Према речима Лаврова, Русија се константно залаже за удруживање напора међународне заједнице у тражењу колективних одговора на заједничке изазове а “такав приступ је неопходан у свим регионима, укључујући Блиски исток и Северну Африку”.

Указавши да се форум на Родосу доказао као место где се води дијалог за осмишљавање кључних тенденција глобалног развоја, Лавров је подсетио да је ове године у центру пажње тог скупа трагично искуство два светска рата и мере за смањење конфликтности у разним регионима.Према његовим речима, данас је посебно важно бити свестан каквим тешким последицама води национални егоизам, вера у властиту искључивост и пренебрегавање интереса партнера, а истинска безбедност могућа је “само као јединствена и недељива, која се ослања на међународно право, централну координирајућу улогу УН, равноправност и сарадњу уз међусобно поштовање држава и народа”.

На форуму, 12. по реду, који се ове године одвија под називом “Спречавање глобалног рата кроз глобалну солидарност: 100 година касније” шеф Руских железница и један од оснивача форума Владимир Јакуњин рекао је да се данас треба присетити поука Првог светског рата у светлу заоштравања међународних сукоба у свету, док је председник Чешке Милош Земан посебно указао на опасности од екстремиста Исламске државе и позвао на заједничку борбу против међународног тероризма.

“Нико није заборавио Беслан, Волгоград, Њујорк, Мадрид.Лондон, Бомбај”, рекао је Земан, подсетивши на терористичке нападе који су се догодили у тим градовима.Ове године на форум је дошло више од 400 интелектуалаца и експерата из око 60 земаља, а главна тема су начини решавања криза и перспективе ширења међуцивилизацијског дијалога.

Коментари / 0

Оставите коментар