Lavrov o akcijama za smjene režima

Pokušaji organizovanja operacija za smenu režima u suverenim državama nose sa sobom negativne posledice, upozorio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Svijet 26.09.2014 | 15:01
Lavrov o akcijama za smjene režima

U poruci koju je učesnicima međunarodnog foruma Dijalog civilizacija na Rodosu pročitao šef ruske Fedralne agencije za međunarodnu humanitarnu saradnju Konstantin Kosačov, Lavrov je istakao da se mora osigurati poštovanje samobitnosti naroda i njihovog prava da samostalno određuju svoju budućnost.

Svaki pokušaj da se spolja nametne vlastita skala vrednosti i gotovi recepti sprovođenja preobražaja, uključujući organizovanje operacija za smenu režima u suverenim državama nose ozbiljne negativne posledice”, poručio je ruski ministar.

Prema rečima Lavrova, Rusija se konstantno zalaže za udruživanje napora međunarodne zajednice u traženju kolektivnih odgovora na zajedničke izazove a “takav pristup je neophodan u svim regionima, uključujući Bliski istok i Severnu Afriku”.

Ukazavši da se forum na Rodosu dokazao kao mesto gde se vodi dijalog za osmišljavanje ključnih tendencija globalnog razvoja, Lavrov je podsetio da je ove godine u centru pažnje tog skupa tragično iskustvo dva svetska rata i mere za smanjenje konfliktnosti u raznim regionima.Prema njegovim rečima, danas je posebno važno biti svestan kakvim teškim posledicama vodi nacionalni egoizam, vera u vlastitu isključivost i prenebregavanje interesa partnera, a istinska bezbednost moguća je “samo kao jedinstvena i nedeljiva, koja se oslanja na međunarodno pravo, centralnu koordinirajuću ulogu UN, ravnopravnost i saradnju uz međusobno poštovanje država i naroda”.

Na forumu, 12. po redu, koji se ove godine odvija pod nazivom “Sprečavanje globalnog rata kroz globalnu solidarnost: 100 godina kasnije” šef Ruskih železnica i jedan od osnivača foruma Vladimir Jakunjin rekao je da se danas treba prisetiti pouka Prvog svetskog rata u svetlu zaoštravanja međunarodnih sukoba u svetu, dok je predsednik Češke Miloš Zeman posebno ukazao na opasnosti od ekstremista Islamske države i pozvao na zajedničku borbu protiv međunarodnog terorizma.

“Niko nije zaboravio Beslan, Volgograd, Njujork, Madrid.London, Bombaj”, rekao je Zeman, podsetivši na terorističke napade koji su se dogodili u tim gradovima.Ove godine na forum je došlo više od 400 intelektualaca i eksperata iz oko 60 zemalja, a glavna tema su načini rešavanja kriza i perspektive širenja međucivilizacijskog dijaloga.

Komentari / 0

Ostavite komentar