Приватизовали јефтино, отпустили раднике и зарађују милионе

Приватизовано бијељинско Трговинско предузеће „Напредак“ прије рата је запошљавало око 100 радника, а данас фирму води само директор и секретарица, што није препрека да својим власницима, међу којима је и Гаврило Бобар, доноси милионски профит сваке године од распродаје имовине и изнајмљивања атрактивних пословних простора.

Република Српска 26.09.2014 | 13:25
Приватизовали јефтино, отпустили раднике и зарађују милионе

Основна дјелатност предузећа је изнајмљивање и пословање сопственим некретнинама.Само за шест мјесеци ове године „Напредак“ је остварило значајну нето добит од 549.100 КМ.

Инкасирало је 158.561 КМ од наплаћених закупнина за осамнаест пословних простора у строгом центру града, а остварена је и добит од продаје два пословна простора, једног за 158.024 КМ и другог за износ од 371.301 КМ.

Пословни простори продавани су и протеклих година, чиме се постепено „топи“ имовина овог некада успјешног државног предузећа.Нераспоређени добитак – дивиденда за 2013. годину износила је 1.015.516 КМ. Дивиденда је у милионском износу дијељена је и у протеклих неколико година.

„Напредак“ у власништву има атрактивну локацију, површине пола хектара, поред канала Дашница, у најљепшем дијелу Бијељине. Регулационим планом града још увијек није одлучено шта ће се ту градити и колику цијену ће земљиште достићи. На локацији гдје је било сједиште „Напретка“ изграђена је стамбено – пословна зграда.

Станови су продати, као и неки атрактивни пословни простори у центру града.Милорад Тукић, директор предузећа, у коме има још једног запосленог радника, каже да, што се тиче дивиденде, она се, зависно од годишњих резултата пословања, дијели још од 2007. године.

„Тачно је да смо једно од ријетких предузећа у коме се дијели дивиденда, али, на жалост, моје акције нису у овом предузећу. Дивиденда се дијели од 2007. године“, појашњава Милорад Тукић.Тукић је потврдио да је неколико пословних простора у протеклим годинама продато, али да о томе одлуке искључиво доноси Скупштина акционара и он у томе не види ништа спорно.

Што се тиче судбине радника, који су некада радили у „Напретку“, Тукић каже да су сви они добили законски прописане отпремнине, чак и више од тога. Садашњи акционари кроз дивиденду једну акцију наплаћују око пет марака и акције овог предузећа су за 80 одсто скупље од номиналне вриједности, каже Тукић, истичући да је предузеће сачувало свој потенцијал и имиџ успјешног предузећа, што је интересантно и за акционаре и за потенцијалне инвеститоре.

Укупна вриједност капитала у „Напретку“ у поступку приватизације процијењена је на износ од 2.501.655 КМ.На лицитацији, организованој 20. децембра 2001. године, 16,3 одсто предузећа продато је седморици купаца, као заједничким учесницима на лицитацији, за износ од 401.008 КМ.

Од тога, готовинска уплата износила је 10.025 КМ, док је стара девизна штедња износила 390.983 КМ. С обзиром на то да је стара девизна штедња тада купована по умањеној, до 50 одсто мањој цијени, нови власници су, практично, по десетоструко мањој цијени дошли у посјед вриједне имовине.

Највећи акционари „Напретка“ су Слободан Ћурчић (48%), Гаврило Бобар (16%) и Душан Лазаревић (16%).

КапиталТекст

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Василије

26.09.2014 11:39

Ето,нема ни једне једине малверзације у којој није неки функционер снсдеовог клана.И то им је нормално!Заиста ме је стид у каквој џунгли живим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

26.09.2014 13:48

Ја сам у Аустрији 26 година овде то нема да 3-4 цовека харају градом и зафркавају сиротињу јер знају све форе и фазоне тако реци легалне преваре. Страсно тако не мозе даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

26.09.2014 15:17

У ПРИЈЕДОРУ ,ФИРМА ТРГОПРОДАЈА У ВЛАСНИШТВУ БУДЕ СТАНКОВИЋА И МАРКА ПАВИЋА ИМА НАЈАКТРИТИВНИЈЕ ЛОКАЛЕ КОЈЕ РЕНТА ЗА СВОЈ ЂЕП,ИНАЧЕ ТРГОПРОДАЈА ,БИВША ДРЖАВНА ФИРМА ,ИМА У СТРОГОМ ЦЕНТРУ ПРЕКО СЕДАМДЕСЕТ ЛОКАЛА ,САМО У ЧЕТТИРИ ЛОКАЛА ГАЗДУЈЕ МАРКА ПАВИЋА СИН .

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

26.09.2014 16:22

Не цуди ме висе ниста у овој дрзави, до јуцерасњи сеоски сверцери постали бизнисмени па баратају акцијама као да је Свица. Немам ријеци прави капитализам на љаксански нацин !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

26.09.2014 19:25

Класицан примјер мафијаске приватизације којих на залост имамо на хиљаде. Сјетите се обецања лактасенка, како це урадити ревизију свих приватизација те увести ригорозан закон о порјеклу имовине. Продјосе избори, додик заборави обецано те пријону крцмити имовину коју су наси оцеви и дједови годинама градили а нама пунити мозак референдумима и разним страним и домацим непријатељима који цуце негдје у Тузли те једва цекају да унисте Републику Српску а једина препрека њиховим злим намјерама је ЊЕГОВО ВИСОЦАНСТВО МИЛОРАД ДОДИК и наравно његове провјерене патриоте типа Бобара, Скрбица и осталих бајица. Наравно ни рјеци о опљацканим парама и десетинама хиљада бивсих радника а садасњих просјака које он и његове патриоте избацисе на улицу да би по иностраним рацунима депоновали милијарде опљацкане управо од нас и насе дјеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андрија

26.09.2014 20:11

Актуелна власт на целу са г.Додиком,приватизовала је дрзавна предузеца, јефтино их продали својим странацким пријатељима,тајкунима и напунили своје дзепве.РС су свукли у раван зарад лицних интереса,а градјане оставили без основних услова за зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан

26.09.2014 20:11

Горе поменута тројица су најпознатији бијељински ратни профитери а сад финансијери снсд-а. Неће још дуго, ускоро ће метла да ради као и у Србији.Очекујем да СДС у Бијељини направи добар резултат и очекујем да господин Мичо Мићић буде предсједник владе јер се показао као одличан градоначелник који је од Бијељине направио чудо. Једини пут за нас је онај на којем нема сељаклука снсд-оваца.Напријед у европу . НАПРИЈЕД СДС

ОДГОВОРИТЕ
Name

бас ме брига

26.09.2014 20:51

Док се мени оци напну, другима це да искоце. поред оволико образованих и академских лицности да се оволико глупости десава не цинеци ниста, нека буде тако, тразили сте гледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

27.09.2014 09:26

Гдје ови дођу ту трава више не расте. Све су опљачкали. А кад су куповали нису били у снсд-у, већ увијек са онима који су на власти.

ОДГОВОРИТЕ