Privatizovali jeftino, otpustili radnike i zarađuju milione

Privatizovano bijeljinsko Trgovinsko preduzeće „Napredak“ prije rata je zapošljavalo oko 100 radnika, a danas firmu vodi samo direktor i sekretarica, što nije prepreka da svojim vlasnicima, među kojima je i Gavrilo Bobar, donosi milionski profit svake godine od rasprodaje imovine i iznajmljivanja atraktivnih poslovnih prostora.

Republika Srpska 26.09.2014 | 13:25
Privatizovali jeftino, otpustili radnike i zarađuju milione

Osnovna djelatnost preduzeća je iznajmljivanje i poslovanje sopstvenim nekretninama.Samo za šest mjeseci ove godine „Napredak“ je ostvarilo značajnu neto dobit od 549.100 KM.

Inkasiralo je 158.561 KM od naplaćenih zakupnina za osamnaest poslovnih prostora u strogom centru grada, a ostvarena je i dobit od prodaje dva poslovna prostora, jednog za 158.024 KM i drugog za iznos od 371.301 KM.

Poslovni prostori prodavani su i proteklih godina, čime se postepeno „topi“ imovina ovog nekada uspješnog državnog preduzeća.Neraspoređeni dobitak – dividenda za 2013. godinu iznosila je 1.015.516 KM. Dividenda je u milionskom iznosu dijeljena je i u proteklih nekoliko godina.

„Napredak“ u vlasništvu ima atraktivnu lokaciju, površine pola hektara, pored kanala Dašnica, u najljepšem dijelu Bijeljine. Regulacionim planom grada još uvijek nije odlučeno šta će se tu graditi i koliku cijenu će zemljište dostići. Na lokaciji gdje je bilo sjedište „Napretka“ izgrađena je stambeno – poslovna zgrada.

Stanovi su prodati, kao i neki atraktivni poslovni prostori u centru grada.Milorad Tukić, direktor preduzeća, u kome ima još jednog zaposlenog radnika, kaže da, što se tiče dividende, ona se, zavisno od godišnjih rezultata poslovanja, dijeli još od 2007. godine.

„Tačno je da smo jedno od rijetkih preduzeća u kome se dijeli dividenda, ali, na žalost, moje akcije nisu u ovom preduzeću. Dividenda se dijeli od 2007. godine“, pojašnjava Milorad Tukić.Tukić je potvrdio da je nekoliko poslovnih prostora u proteklim godinama prodato, ali da o tome odluke isključivo donosi Skupština akcionara i on u tome ne vidi ništa sporno.

Što se tiče sudbine radnika, koji su nekada radili u „Napretku“, Tukić kaže da su svi oni dobili zakonski propisane otpremnine, čak i više od toga. Sadašnji akcionari kroz dividendu jednu akciju naplaćuju oko pet maraka i akcije ovog preduzeća su za 80 odsto skuplje od nominalne vrijednosti, kaže Tukić, ističući da je preduzeće sačuvalo svoj potencijal i imidž uspješnog preduzeća, što je interesantno i za akcionare i za potencijalne investitore.

Ukupna vrijednost kapitala u „Napretku“ u postupku privatizacije procijenjena je na iznos od 2.501.655 KM.Na licitaciji, organizovanoj 20. decembra 2001. godine, 16,3 odsto preduzeća prodato je sedmorici kupaca, kao zajedničkim učesnicima na licitaciji, za iznos od 401.008 KM.

Od toga, gotovinska uplata iznosila je 10.025 KM, dok je stara devizna štednja iznosila 390.983 KM. S obzirom na to da je stara devizna štednja tada kupovana po umanjenoj, do 50 odsto manjoj cijeni, novi vlasnici su, praktično, po desetostruko manjoj cijeni došli u posjed vrijedne imovine.

Najveći akcionari „Napretka“ su Slobodan Ćurčić (48%), Gavrilo Bobar (16%) i Dušan Lazarević (16%).

KapitalTekst

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Vasilije

26.09.2014 13:39

Eto,nema ni jedne jedine malverzacije u kojoj nije neki funkcioner snsdeovog klana.I to im je normalno!Zaista me je stid u kakvoj džungli živim.

ODGOVORITE
Name

Boban

26.09.2014 15:48

Ja sam u Austriji 26 godina ovde to nema da 3-4 coveka haraju gradom i zafrkavaju sirotinju jer znaju sve fore i fazone tako reci legalne prevare. Strasno tako ne moze dalje.

ODGOVORITE
Name

prijedor

26.09.2014 17:17

U PRIJEDORU ,FIRMA TRGOPRODAJA U VLASNIŠTVU BUDE STANKOVIĆA I MARKA PAVIĆA IMA NAJAKTRITIVNIJE LOKALE KOJE RENTA ZA SVOJ ĐEP,INAČE TRGOPRODAJA ,BIVŠA DRŽAVNA FIRMA ,IMA U STROGOM CENTRU PREKO SEDAMDESET LOKALA ,SAMO U ČETTIRI LOKALA GAZDUJE MARKA PAVIĆA SIN .

ODGOVORITE
Name

valter

26.09.2014 18:22

Ne cudi me vise nista u ovoj drzavi, do jucerasnji seoski sverceri postali biznismeni pa barataju akcijama kao da je Svica. Nemam rijeci pravi kapitalizam na ljaksanski nacin !

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

26.09.2014 21:25

Klasican primjer mafijaske privatizacije kojih na zalost imamo na hiljade. Sjetite se obecanja laktasenka, kako ce uraditi reviziju svih privatizacija te uvesti rigorozan zakon o porjeklu imovine. Prodjose izbori, dodik zaboravi obecano te prijonu krcmiti imovinu koju su nasi ocevi i djedovi godinama gradili a nama puniti mozak referendumima i raznim stranim i domacim neprijateljima koji cuce negdje u Tuzli te jedva cekaju da uniste Republiku Srpsku a jedina prepreka njihovim zlim namjerama je NJEGOVO VISOCANSTVO MILORAD DODIK i naravno njegove provjerene patriote tipa Bobara, Skrbica i ostalih bajica. Naravno ni rjeci o opljackanim parama i desetinama hiljada bivsih radnika a sadasnjih prosjaka koje on i njegove patriote izbacise na ulicu da bi po inostranim racunima deponovali milijarde opljackane upravo od nas i nase djece

ODGOVORITE
Name

Andrija

26.09.2014 22:11

Aktuelna vlast na celu sa g.Dodikom,privatizovala je drzavna preduzeca, jeftino ih prodali svojim stranackim prijateljima,tajkunima i napunili svoje dzepve.RS su svukli u ravan zarad licnih interesa,a gradjane ostavili bez osnovnih uslova za zivot.

ODGOVORITE
Name

Kapetan

26.09.2014 22:11

Gore pomenuta trojica su najpoznatiji bijeljinski ratni profiteri a sad finansijeri snsd-a. Neće još dugo, uskoro će metla da radi kao i u Srbiji.Očekujem da SDS u Bijeljini napravi dobar rezultat i očekujem da gospodin Mičo Mićić bude predsjednik vlade jer se pokazao kao odličan gradonačelnik koji je od Bijeljine napravio čudo. Jedini put za nas je onaj na kojem nema seljakluka snsd-ovaca.Naprijed u evropu . NAPRIJED SDS

ODGOVORITE
Name

bas me briga

26.09.2014 22:51

Dok se meni oci napnu, drugima ce da iskoce. pored ovoliko obrazovanih i akademskih licnosti da se ovoliko gluposti desava ne cineci nista, neka bude tako, trazili ste gledajte.

ODGOVORITE
Name

Radnik

27.09.2014 11:26

Gdje ovi dođu tu trava više ne raste. Sve su opljačkali. A kad su kupovali nisu bili u snsd-u, već uvijek sa onima koji su na vlasti.

ODGOVORITE