Креће СП за даме! Могу ли Српкиње изненадити?

Женска кошаркашка репрезентација у суботу против селекције Анголе почиње такмичење на Светском првенству у Турској на којем ће покушати да докаже да четврто место са Европског шампионата прошле године није била случајност.

Кошарка 26.09.2014 | 18:00
Креће СП за даме! Могу ли Српкиње изненадити?

Српске кошаркашице налазе се у изузетно тешкој групи Д заједно са Американкама, олимпијским и светским шампионом, Кином која је трећепласирана у Азији и Анголом, двоструким узастопним прваком Африке.

Колико ће изабранице Марина Маљковић имати тежак задатак говори податак да су од свих учесника 17. светске смотре кошаркашица као 28. на ФИБА ранг листи боље пласиране само од Мозамбика, који заузима 38. место.

"Не желим да имам велика очекивања и да јавност од нас очекује нешто спектакуларно. Обећавам да ћемо отићи тамо, дати све од себе и догурати што даље, надам се до четвтфинала. Имамо тешку групу, верујем да ћемо добро одиграти прве три утакмице и после у нокаут фази дати све од себе", рекла је Јелена Миловановић Тањугу.

Миловановићева је једина српска кошаркашица у женској НБА и као члан Вашингтона најбоље познаје репрезентацију САД.

"Како мушка, тако је и женска америчка репрезентација доминантна дуги низ година. Али, и ми играмо кошарку, као и сви други, изаћи ћемо на терен као да је било који противник, Ангола или Кина, нећемо одустати и дозволити им да издоминирају. Трудићемо се да одрадимо што бољи посао, а резултат ће да покаже колико су боље или можда лошије од нас", истакла је Миловановићева.

Она зна и "рецепт" за дуел са актуелним светским и олимпијским шампионкама.

"Не смемо да уђемо у јурњаву са њима, имају толико искусних игрцачица које су прошле Олимпијске игре и Светска првенства, морамо да одиграмо паметно и супроставимо им се лукавством. Мислим да ћемо извући добру поуку из тог меча", рекла је 25-годишња Крагујевчанка.

Наступ у Турској уједно је и прво учешће Србије на Светским првенствима. Последњи пут на Мундобаскету државни тим, под именом Југославија, играо је 2002. године у кинеском Нанкингу и освојио 12. место.

Највећи успех остварен је 1990. године у Малезији, под вођством селектора Михајла Вуковића када је освојена сребрна медаља.

"Не волимо поређење са 2002. годином када смо играли као Југославија и инсистирамо на томе да Србија први пут иде на Светско првенство. Осећамо да пишемо историју, свесни смо да је ово посебан тренутак и да ћемо све од себе да што боље прођемо у Турској", рекла је Маљковићева Тањугу.

Први меч на шампионату Србија ће одиграти у суботу (18.15) против Анголе, у недељу (20.30) игра се са Американкама, а после дана паузе, у уторак (13.15) следи дуел са Кином.

Директан пласман у четвртфинале избориће првопласирана селекција из групе, док ће другопласирана и трећепласирана екипа разигравати са екипама из Ц групе, у којој су Аустралија, Белорусија, Куба и Јужна Кореја.

Титулу брани селекција САД, која је пре четири године у Карловим Варима савладала домаћина шампионата Чешку са 89:69.

Финале је на програму 5. октобра у Истанбулу.

Коментари / 0

Оставите коментар