Није све - једно

Ма, није свеједно! Јесу кампање бљутаве, јесу слогани и говори на исти калуп, али не видим зашто би ми живот и даље био на исти калуп.

Република Српска 26.09.2014 | 08:55
Није све - једно

И власт и опозиција у кампањи за борбу против корупције и криминала, запошљавање, пољопривреду, инфраструктуру и све тако лепо и добро, са посебним акцентом у ФБиХ на држави БиХ, а у Републици Српској да ће је сваки њен изабрани представник у том Сарајеву властитим телом бранити и неће дати пренос надлежности. Којим делом тела, знамо. Нема потребе да се сада бавимо уобичајеном бх. политичком анатомијом, која се обично своди на предњицу, на коју се набија народ, и задњицу, која је подршка образу. Дакле, у том техно звуку разних порука, музике и аплауза, треба да се слудимо толико да бауљајући и у незнању шарамо оловком по листићу.

Ма, није свеједно! Јесу кампање бљутаве, јесу слогани и говори на исти калуп, али не видим зашто би ми живот и даље био на исти калуп.

Једноставно, не верујем ономе ко је имао толико година времена да нешто уради, а није.Понављам: више година, да не кажем и деценија, мог једног јединог живота! А у годинама сам када не опраштам ни један једини упропаштени сат. Знате оно кад вас зову на неку смарачину, па крене убеђивање да је то само један дан или неколико сати, шта је то у целом животу?! Можда кад сам имала двадесет или тридесет. Сад добро размислим, јер ако ћу да губим време, онда ћу радије да гледам у једну тачку престрашена властитим размишљањима, него да се смањујем на столици или штепам ногом ситно док слушам нечији животопис, од сунета или крштења до зрелог доба и несхваћености или успешности,у зависности за шта ме треба(зло)употребити.

Дакле, хоћу промене и то промене у континуитету, фактички, дакле и одређено. Сталне, такорећи. Чим не
ваља, усмрди се или убуђа, одмах на улицу и у јурњаву за посланицима за које си гласао/ла. Да се мења све! Немам више времена, немам више тај лусуз да кажем ону отрцану:

“Дуг је живот”. Ма, шта дуг?! Прође ми највећи део у јурењу властитог репа: прво спасавај целу породицу без игде ичега; кући се једно осам пута; онда сахрањуј једно по једно; објашњавај свакој будали где си била, шта радила и зашто; школуј; уз то таман платим струју, стигла вода, ето телефона;таман се презнојим од шока што ми је стигла пресуда за неки дуг о којем појма нисам имала, оно зову из банке и тако редом. А све то док ме по леђима бије и неподобном проглашава сваки психопата који је умислио да је велики Србин, све бројећи нуле на свом банковном рачуну,а мене зову да откажу договорени посао јер, боже мој, мало би им незгодно било због власти, осетљиви су кад се ја поменем, па да,ето, искажем разумевање за такву ситуацију, али не треба ни тренутка да посумњам колико ме поштују и цене моје знање.Чибе, бре! Чибе у три лепе материне!

Да ми је бар до краја живота да не слушам о “обичним људима”, као да су они на власти необични; о непостојећој “политичкој вољи”, као да је то нешто што треба ракетна штафета са Плутонијума да донесе и као да се не ради о изабраним маздрманима и нашим парама; “поштеном Србину/Хрвату/Бошњаку”, што уобичајено означава оног који се није ничим замерио, па ни властитим ставом, оним “другима”, а никако некорумпираност представника конститутивних; да чекам извођење “пред лице правде”, што указује да је Правда нека тета у чијој смо гузици све док неког не изведу пред њено лице; “топле људске приче”, готово као посебан жанр, у којима се описује обично да неко са неким у љубави и миру живи, можеш мислити, у Босни и Херцеговини! Кад би се још неким људима Уставом могло забранити да помињу част и поштење, да се казне сваки пут кад помену своју “визију”, да се суспендују оног момента кад изјаве да се “несебично боре за свој народ”, мој живот би био скоро по савршен, не баш као Швицарска. Ако на то додам “досљедна примјена Дејтонског споразума”, намећу се две ствари: објаснити да се овде само доследно краде и, друго,да је Дејтонски мировни споразум примењен доследно, црврцко мој би свако у свам атару имао јавна предузећа као гласачке машинерије и партијске депое.Кад би се на истој каси чекало, теже би се продавали бубрези под муда (јер су код нас муда дефицитаран орган, а по бубрезима удара ко стигне) о некој одбрани свог стада.И то да се пучанству да до знања!

А онда доследно по доследнима.

На крају, заболе ме хоће ли Америка и Енглеска да одреде шта им је земља пролетерска, односно ко
су им демократе ове модне сезоне; да ли ће у Будимпешти неко да забаде игле у руке или значке; кога ће Берлин да позове, зашто је Путин примио Додика с ногу, а Ердоан ће Изетбеговићу да поклони турску звечку за изборе. Само молим да их са собом воде оног момента кад изневере у њих инвестирано време,паре и ветар у кандидатска леђа.Кад их човек припита што доведоше којекога,што седе и преговарају са којеким, кажу да су то легитимно изабрани представници народа. Добро. Избори ће зато не би ли нека боља постава дошла, па да видимо чија нана црну легитимно изабрану вуну преде.

Светлана Ценић "Дани"

 

 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Приједор

26.09.2014 07:01

И мене је брига за све друго дајте да већ једном нешто крене на боље да се људи запошљавају и ја мислим да треба ову поставку мјењати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД -бот

26.09.2014 07:12

ма лијепо речено од Ценићке.... Али лако је критиковати само. Требали би сви запети ако желимо боље...а и не вјерујем вала више ником... Сви сад само обећавају и критикују друге зарад власти..примјер нам је локална власт гдје су различити табори од општине до општине... Па некакве разлике баш и нема... Слабо видљива... Ево 15ак дана до избора и уопште немам благе везе за кога гласати....сви су они исти

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

26.09.2014 07:13

Браво господјо Светлана ! Мало је луцоноса у овој земљи а ви сте један одњих !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

26.09.2014 07:13

У новој власти Светлана Ценић мора бити министар финансија Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

26.09.2014 07:16

Још само именом и презименом:црвена додоова секта треба да оде,и отићи ће,послије деветогодишње терор-владе над својим народом.Ма да си нам из ока испо,доста је пљачкања за свој џеп,доста уништавања свега до чега се дохвати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

26.09.2014 07:16

НАРОД ЈЕ ЧУДО, ОВЦЕ ЗА ШИШАЊЕ. СТРАНКЕ ИМ ПОНУДЕ 200 ГР КАФЕ И ГЛАСА ЗА ЊИХ. ДА ИМ ЛАЗНА ОБЕЋАЊА И ГЛАСАЈУ ЗА ЊИХ. ПОЗОВЕ ИХ ДА ЈЕДУ И ПИЈУ, АЛИ САМО ЗА ЈЕДАН ДАН, И ГЛАСАЈУ ЗА ЊИХ. ...... ЗАТО ИЗАДЈИМО НА ИЗБОРЕ, ДОБРО РАЗМИСЛИТЕ, И ДО САДА ВАМ ЈЕ МНОГО ОБЕЋАВАНО, АЛИ НИШТА ОД ТОГА, ГЛАСАЈТЕ ЗА ПРОМЈЕНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

26.09.2014 07:19

Дозлогрдило и Свјетлани Ценић! Како и не би, 15 година упорног пропадања и извртања свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта

26.09.2014 09:04

Дакле, сјаши Мурта да узјаше Курта! То је оно што видим да се овде догадја и жели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

26.09.2014 09:07

Лијепо рече један уважени професор синоћ" нека свако гласа онако како живи,гласати стомаком".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти си наша Цецо

26.09.2014 09:14

Него Цецо, најбоље је врати се својим правим пријатељима, гдје си прва политичка искуства "упијала", врати се нашем СДС-у, најбољој политичкој опцији, наша си ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенад

26.09.2014 09:16

И прије сам говорио а данас потврдујем да је господја Светлана Цениц најспособнији кадар у цијелој дрзави , управо због тога не одговара ни Додику ни осталој неспособној власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доконик

26.09.2014 10:09

Једноставно, не верујем ономе ко је имао толико година времена да нешто уради, а није.Понављам: више година, да не кажем и деценија, мог једног јединог живота! ЗДРАВ РАЗУМ. Таре нас додик преко 10 година,а ми се дописујемо преко интернета......

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг

26.09.2014 10:21

Господјо Ценић, Ти стварно имаш оно што је у нашем народу дефицитарно ,а по бубрезима ће овај пут добити "црвени дјавол".

ОДГОВОРИТЕ
Name

забринути градјанин

26.09.2014 10:57

Данас у 18х је заврсна трибина САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ за нацелника у Лактасима. Позивамо све градјане Републике Српске да додју и подрзе поцетак краја ове бахате власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико_битан

26.09.2014 11:21

И све сто је рекла јос је 1000 x тако, црно је да црње не мозе бити.Мени није криво на дебиле који нас јасу деценијама, мени је на стоку која цркава и без воде и без хране, мени је на кретене који трце за обецањима као магарци.Нама је зивјети у једној дрзави, нама је данас , сутра или прекосутра да се узмемо мотке и растјерамо све паразите који нам соле памет да смо разлицити, нама је људи зивјети и то требамо схватити до краја.Брига ме хоце лисрбин бити премијер, само нека је постен цовјек, да ли це хрват бити предсједник ако је постен и ако мисли добро себи и народу вјерујте све једно ми је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојана

26.09.2014 11:55

Ову зену обозавам!!!!Толико паметно прица,али изгледа да нико не слуса.Ово сто је рекла десава се свима нама,само плацај,плацај и презивљавај.Надам се да овом нацину зивота долази крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господјо Светлана

27.09.2014 06:14

Кандидујте се за Председника РС, спасите напацени народ и дрзаву,заузмите своје место у историји медју праведницима,Као сто рекосте, "време иде",Ви мозете,урадите несто,да нисте дзаба зивели.Мало је (нема) оних на политицкој сцени у које народ има поверења.Богољуб

ОДГОВОРИТЕ