Новац не може све купити

Иако се каже да све има своју цијену, постоје ствари које ни највеће суме не могу осигурати. Откријте вриједности које немају цијену, а често се узимају здраво за готово.

Република Српска 26.09.2014 | 07:20
Новац не може све  купити

 Знање и искуство

Можете имати дипломе с најскупљих курсева и факултета на свијету, но скупе школарине неће вам обезбиједити ширину знања или вам дати искуство из животних ситуације. Једнако тако, у животу често успијевају они који су имали мало, но својом су мудрошћу, знањем и искуством отворили пут достигнућима.

Искрену љубав

Љубав је она вриједност у животу којој свако тежи, а доноси осјећај посебности и благослова. Једнако као и код пријатељства, новац може "купити" привремене, пролазне и површне односе који се темеље на међусобним интересима, а не на несебичној бризи.

Здравље

Медицина, најскупље клинике нити лијекови не могу све - људско знање није савладало побједе над разним болестима које нам пријете. Осим тога, студије показују да богати људи чешће имају здравствених проблема, повезаних са стресом око стиецања и задржавања новца.

Унтрашњи мир

Што ће некоме милиони у банци ако нема осјећај мира у властитој души, филозофско је питање које није далеко од истине. Богатство само по себи није категорија која храни душу и даје осјећај емоционалне стабилности, то су понајприје искрени односи према самом себи и другима.

Праве пријатеље

Богати људи често имају широке кругове познанстава и вјечиту потпору око себе, али право је питање јесу ли то прави пријатељи или они из интереса. Искрено пријатељство једна је од највећих вриједности које се у животу могу упознати.

Поштовање

Осјећај туђег поштовања и повјерења не може се купити, он се једино може стећи вјеродостојношћу и позитивним дјелима. Сваки човјек жуди за тиме да га се поштује у друштву, а као најбољи начини да се то тога дође се истичу напоран рад, скромност и емпатија.

Срећну породицу

Породица има огромну улогу о нашем сазријевању, формирању ставова те осјећају припадности. Тако срећне породица имају позитиван и здрав утицај на своје чланове, док оне чији су чланови хладни и удаљени резултирају осјећајем усамљености. То не могу надокнадити нити најскупљи поклони, одмори или некретнине.

Срећу

Она је водећи мотив и покретач у животу, те  циљ који сватко жели постићи. Иако немају сви људи исту перцепцију тога што је за њих срећа. то што неко има новца не може утицати на то да ли ће имати среће. Иако она може настати као резултат нашег дјеловања, најчешће је повезана са судбином која с новцем нема баш никакве везе.

Вријеме

Дарујете ли некоме своје вријеме, то је најдрагоцијенији дар који му можете дати, јер му тиме дајете дио свог живота који не можете добити назад или надокнадити. Људи који проведу свој живот усмјерени на материјалне ствари не могу утицати на то да им оно спорије пролази, врати се младост или надокнаде пропуштене прилике.

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

вупер

26.09.2014 05:25

ТРЦАТИ ЗА НОВЦЕМ ЈА БИХ ПРЕ НАЗВАО БОЛЕСЦУ НЕГО ПОХЛЕПОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

26.09.2014 05:34

Јесте то тако у теорији, али у пракси није, јер они сто немају паре немају ни велику вецину тих ствари сто сте набројали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модран.цом

26.09.2014 05:49

Ако новац схватимо као нужност и будемо спремни да га се за духовни мир одрекнемо онда нисмо у проблему и богаство је благословено у супротном, ух...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма дај

26.09.2014 06:45

Тацно је то све, ал ако немате новца, не мозети ни доктору отићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

26.09.2014 06:53

Ова прича је само утјеха за нас обичну рају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грунф

26.09.2014 07:04

Боље бити богат 100 година него сиромашан 1 дан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

26.09.2014 07:20

Јел то Баја наручио чланак на БН-у??? Ко вели, ја ћу паре а ви народе живите од љубави... Мени је доста чекања, а сигуран сам и већини народа, ми хоћемо ПАРА да живимо нормално као и остатак цивилизованог свијета!!! Паре и само паре! Долари и Еури, ништа руски Рубљи и мазут на вересију!!! $$$ €€€

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

26.09.2014 07:30

Патетика! Ако немаш пара данас, не .ебе те нико за суху шљиву...

ОДГОВОРИТЕ
Name

све ово

26.09.2014 09:16

горе наведено је тачно , али ако имаш новац . ко нема новац ништа од овога не важи , таква времена . чим имаш пун ђжеп нема сикирације и депресије , а од тога све се зависи и љубав и здравље и све друго .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзони

26.09.2014 09:57

Ма пара врти где бургија неце,зато само новцаниииицее :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

промјене

26.09.2014 10:42

Новцем се не купује оно сто је вриједно, али се новцем оно сто је вриједно мозе сацувати. Због тога је вазно да људи у Републици Српској разумију да је само економска стабилност у Српској нацин да Српска буде сацувана.

ОДГОВОРИТЕ