ФСС пред Албанију: Безбједност прва брига!

Мирков: У организацији ове утакмице очекујемо велику помоћ државе. Само уз асистенцију служби безбедности, па чак и државног врха, можемо да беспрекорно припремимо меч.

Фудбал 26.09.2014 | 08:00
ФСС пред Албанију: Безбједност прва брига!

Фудбалска репрезентације Србије стартује 11. октобра у Јеревану против Јерменије у квалификацијама за Првенство Европе. Три дана касније у Београду се игра меч високог ризика, у госте долази Албанија.

Дик Адвокат и његови „орлови“ имају, бар на папиру, шансу да са две победе направе прве кораке ка Француској, али та „папирна“ филозофија није се исплатила ни Португалцима пре меча са Албанијом. Осим фудбалских, пред Фудбалским савезом Србије су и безбедносни изазови када је у питању меч са комшијама са југа.

Миливој Мирков, комесар за безбедност ФСС, истиче неколико врло битних детаља у припреми ове утакмице.

- Због политичких конотација овај меч је можда у категорију изнад оних који се дефинишу као сусрети високог ризика. Ми смо у обавези да испоштујемо све строге процедуре УЕФА у припреми организације оваквог догађаја. То значи да ће степен контроле уласка навијача на стадион, продаје улазница и праћења догађања на трибинама пре, за време и после утакмице, бити подигнут на највећи могући ниво - каже Мирков.

Према ранијем, начелном договору фудбалских савеза Србије и Албаније, предвиђено је да навијачи, гостујућа публика, не долази у Београд, али и да наши не путују у Тирану.

- У организацији ове утакмице очекујемо велику помоћ државе. Јер, само уз асистенцију служби безбедности, па чак и државног врха, ми можемо да беспрекорно припремимо меч. Чак до оних детаља који ће обухватити и продају улазница по принципу „један човек, једна карта“. И пре уласка на стадион Партизана ми ћемо, у сарадњи са полицијом, имати најмање један контролни пункт више него што је то обичај - додаје Мирков.

Занимљиво је да је меч Србија - Албанија нека врста спортске предигре једног занимљивог политичког догађаја. Наиме, први пут после после 68 година у Београду ће разговарати државници на највишем нивоу. Последњи пут Јосип Броз Тито и Енвер Хоџа су се срели у нашем главном граду давне 1946. године. Осам дана после утакмице Србија - Албанија, Александар Вучић ће угостити албанског премијера Едија Раму.

Србија и Албанија ће бити први тимови који ће заиграти на новој травнатој подлози на стадиону Партизана. Од прошлог четвртка трају обимни радови на скидању старе траве, уградњи нових водоводних инсталација и постављању новог „тепиха“. Цео посао требало би да буде готов 2. октобра.

Коментари / 0

Оставите коментар