FSS pred Albaniju: Bezbjednost prva briga!

Mirkov: U organizaciji ove utakmice očekujemo veliku pomoć države. Samo uz asistenciju službi bezbednosti, pa čak i državnog vrha, možemo da besprekorno pripremimo meč.

Fudbal 26.09.2014 | 08:00
FSS pred Albaniju: Bezbjednost prva briga!

Fudbalska reprezentacije Srbije startuje 11. oktobra u Jerevanu protiv Jermenije u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope. Tri dana kasnije u Beogradu se igra meč visokog rizika, u goste dolazi Albanija.

Dik Advokat i njegovi „orlovi“ imaju, bar na papiru, šansu da sa dve pobede naprave prve korake ka Francuskoj, ali ta „papirna“ filozofija nije se isplatila ni Portugalcima pre meča sa Albanijom. Osim fudbalskih, pred Fudbalskim savezom Srbije su i bezbednosni izazovi kada je u pitanju meč sa komšijama sa juga.

Milivoj Mirkov, komesar za bezbednost FSS, ističe nekoliko vrlo bitnih detalja u pripremi ove utakmice.

- Zbog političkih konotacija ovaj meč je možda u kategoriju iznad onih koji se definišu kao susreti visokog rizika. Mi smo u obavezi da ispoštujemo sve stroge procedure UEFA u pripremi organizacije ovakvog događaja. To znači da će stepen kontrole ulaska navijača na stadion, prodaje ulaznica i praćenja događanja na tribinama pre, za vreme i posle utakmice, biti podignut na najveći mogući nivo - kaže Mirkov.

Prema ranijem, načelnom dogovoru fudbalskih saveza Srbije i Albanije, predviđeno je da navijači, gostujuća publika, ne dolazi u Beograd, ali i da naši ne putuju u Tiranu.

- U organizaciji ove utakmice očekujemo veliku pomoć države. Jer, samo uz asistenciju službi bezbednosti, pa čak i državnog vrha, mi možemo da besprekorno pripremimo meč. Čak do onih detalja koji će obuhvatiti i prodaju ulaznica po principu „jedan čovek, jedna karta“. I pre ulaska na stadion Partizana mi ćemo, u saradnji sa policijom, imati najmanje jedan kontrolni punkt više nego što je to običaj - dodaje Mirkov.

Zanimljivo je da je meč Srbija - Albanija neka vrsta sportske predigre jednog zanimljivog političkog događaja. Naime, prvi put posle posle 68 godina u Beogradu će razgovarati državnici na najvišem nivou. Poslednji put Josip Broz Tito i Enver Hodža su se sreli u našem glavnom gradu davne 1946. godine. Osam dana posle utakmice Srbija - Albanija, Aleksandar Vučić će ugostiti albanskog premijera Edija Ramu.

Srbija i Albanija će biti prvi timovi koji će zaigrati na novoj travnatoj podlozi na stadionu Partizana. Od prošlog četvrtka traju obimni radovi na skidanju stare trave, ugradnji novih vodovodnih instalacija i postavljanju novog „tepiha“. Ceo posao trebalo bi da bude gotov 2. oktobra.

Komentari / 0

Ostavite komentar