Сваки трећи затвореник повратник у криминалу

Сваки трећи затвореник је повратник у чињењу кривичних дјела, истакао је Радислав Јовичић, министар унутрашних послова РС, који је данас отворио округли сто у Бањалуци под називом "Рецидивизам извршилаца кривичних дјела - анализа стања, узроци и превенција".

Република Српска 25.09.2014 | 21:30
Сваки трећи затвореник повратник у криминалу

Према његовим ријечима, требало би размотрити и могућности и ефекте измјене казнене политике за повратнике у извршење кривичних дјела.

"Волио бих да казнено-поправне установе имају такву улогу да они који су вршили кривична дјела у њима доживе ресоцијализацију, а не да им то буду учионице и тренинг-сале да би се боље припремали за још тежа кривична дјела. У том смислу морамо направити бољу сарадњу", рекао је Јовичић.

Миле Шикман, начелник Управе за полицијско образовање МУП-а РС, рекао је да се потврдила хипотеза да је повратнички криминалитет друштвено опаснији, јер повратници теже специјализацији у извршењу кривичних дјела и зато што врше, према правилу, тежа кривична дјела.

Како каже, и сами повратници су потврдили да приликом изласка из затвора наилазе на друштвене баријере у смислу прихваћености од грађана, проналаска посла, стамбеног збрињавања и слично.

Округли сто "Рецидивизам извршилаца кривичних дјела - анализа стања, узроци и превенција" резултат је научноистраживачког пројекта који је почетком ове године покренула Управа за полицијско образовање МУП-а РС, а на иницијативу Колегијума министра унутрашњих послова. Пројекат би требало да резултира свеобухватном стратегијом борбе против рецидивизма у извршење кривичних дјела.

Коментари / 0

Оставите коментар