Svaki treći zatvorenik povratnik u kriminalu

Svaki treći zatvorenik je povratnik u činjenju krivičnih djela, istakao je Radislav Jovičić, ministar unutrašnih poslova RS, koji je danas otvorio okrugli sto u Banjaluci pod nazivom "Recidivizam izvršilaca krivičnih djela - analiza stanja, uzroci i prevencija".

Republika Srpska 25.09.2014 | 21:30
Svaki treći zatvorenik povratnik u kriminalu

Prema njegovim riječima, trebalo bi razmotriti i mogućnosti i efekte izmjene kaznene politike za povratnike u izvršenje krivičnih djela.

"Volio bih da kazneno-popravne ustanove imaju takvu ulogu da oni koji su vršili krivična djela u njima dožive resocijalizaciju, a ne da im to budu učionice i trening-sale da bi se bolje pripremali za još teža krivična djela. U tom smislu moramo napraviti bolju saradnju", rekao je Jovičić.

Mile Šikman, načelnik Uprave za policijsko obrazovanje MUP-a RS, rekao je da se potvrdila hipoteza da je povratnički kriminalitet društveno opasniji, jer povratnici teže specijalizaciji u izvršenju krivičnih djela i zato što vrše, prema pravilu, teža krivična djela.

Kako kaže, i sami povratnici su potvrdili da prilikom izlaska iz zatvora nailaze na društvene barijere u smislu prihvaćenosti od građana, pronalaska posla, stambenog zbrinjavanja i slično.

Okrugli sto "Recidivizam izvršilaca krivičnih djela - analiza stanja, uzroci i prevencija" rezultat je naučnoistraživačkog projekta koji je početkom ove godine pokrenula Uprava za policijsko obrazovanje MUP-a RS, a na inicijativu Kolegijuma ministra unutrašnjih poslova. Projekat bi trebalo da rezultira sveobuhvatnom strategijom borbe protiv recidivizma u izvršenje krivičnih djela.

Komentari / 0

Ostavite komentar