Масовне гробнице у Украјини

Узнемирујуће информације о постојању тајних гробница у региону Донбаса у Украјини све су контроверзније, будући да су посматрачи ОЕБС саопштили да су пронађене три гробнице, док је руска телевизија јавила о “још три”
и укупно "десетинама" масовних гробница у којима су тела којима недостају унутрашњи органи.

Свијет 25.09.2014 | 19:06
Масовне гробнице у Украјини

Пронађени су остаци девет особа, али поједини руски медији известили су о "стотинама" тела, а истовремено проруске снаге и украјинска војска размењују оптужбе окривљујући једни друге за злочине.

Лидер самопроглашене Доњецке републике Александар Захарченко узнемирио је јавност информацијом да у пронађеним телима недостају поједини унутрашњи органи, за које није сигурно да ли су извађени убијенима или још живим људима, а представници локалне власти убрзо су демантовали истинитост ове тврдње.

Захарченко је навео да су у три села, из којих се повукла украјинска војска, пронађене три масовне гробнице са више од 40 покопаних тела цивила и више лешева украјинских војника.

Државни телевизијски канал "Русија" известио је о "неколико десетина гробница стрељаних" у неколико насеља, а према речима репортера "жртава би могло да буде на стотине".

ОЕБС је потврдио постојање три гробнице и укупно девет тела, а након првих информација да је реч о телима мушкараца, почели су да пристижу и извештаји о пронађеним лешевима жена, а према тврдњама проруских сепаратиста, и трудница.

Проруске снаге су за злочине одмах оптужиле украјинску војску која је држала положаје на месту пронађених гробница, а Кијев је одлучно одбацио оптужбе као "неистините и усмерене на дискредитовање
украјинских трупа".

Руски Истражни комитет саопштио је да ће детаљно истражити све случајеве, док је Државна дума најавила да ће од Савета Европе и ОЕБС захтевати међународну истрагу масовних гробница у Украјини.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ивица

25.09.2014 20:07

Шта сте друго очекивали од оних који су сличне ствари и нама спремили и одрадили? Америка је свуда нанијела зло ,а питање је гдје ће и како завршити .Па сам о обарање МХ-17,је пао у заборав! Зашто? Сви знамо...

ОДГОВОРИТЕ