Masovne grobnice u Ukrajini

Uznemirujuće informacije o postojanju tajnih grobnica u regionu Donbasa u Ukrajini sve su kontroverznije, budući da su posmatrači OEBS saopštili da su pronađene tri grobnice, dok je ruska televizija javila o “još tri”
i ukupno "desetinama" masovnih grobnica u kojima su tela kojima nedostaju unutrašnji organi.

Svijet 25.09.2014 | 19:06
Masovne grobnice u Ukrajini

Pronađeni su ostaci devet osoba, ali pojedini ruski mediji izvestili su o "stotinama" tela, a istovremeno proruske snage i ukrajinska vojska razmenjuju optužbe okrivljujući jedni druge za zločine.

Lider samoproglašene Donjecke republike Aleksandar Zaharčenko uznemirio je javnost informacijom da u pronađenim telima nedostaju pojedini unutrašnji organi, za koje nije sigurno da li su izvađeni ubijenima ili još živim ljudima, a predstavnici lokalne vlasti ubrzo su demantovali istinitost ove tvrdnje.

Zaharčenko je naveo da su u tri sela, iz kojih se povukla ukrajinska vojska, pronađene tri masovne grobnice sa više od 40 pokopanih tela civila i više leševa ukrajinskih vojnika.

Državni televizijski kanal "Rusija" izvestio je o "nekoliko desetina grobnica streljanih" u nekoliko naselja, a prema rečima reportera "žrtava bi moglo da bude na stotine".

OEBS je potvrdio postojanje tri grobnice i ukupno devet tela, a nakon prvih informacija da je reč o telima muškaraca, počeli su da pristižu i izveštaji o pronađenim leševima žena, a prema tvrdnjama proruskih separatista, i trudnica.

Proruske snage su za zločine odmah optužile ukrajinsku vojsku koja je držala položaje na mestu pronađenih grobnica, a Kijev je odlučno odbacio optužbe kao "neistinite i usmerene na diskreditovanje
ukrajinskih trupa".

Ruski Istražni komitet saopštio je da će detaljno istražiti sve slučajeve, dok je Državna duma najavila da će od Saveta Evrope i OEBS zahtevati međunarodnu istragu masovnih grobnica u Ukrajini.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ivica

25.09.2014 20:07

Šta ste drugo očekivali od onih koji su slične stvari i nama spremili i odradili? Amerika je svuda nanijela zlo ,a pitanje je gdje će i kako završiti .Pa sam o obaranje MH-17,je pao u zaborav! Zašto? Svi znamo...

ODGOVORITE