Хамас и Фатах постигли договор

Палестинске фракције Хамас и Фатах постигле су данас споразум према којем ће влада националног јединства на челу са предсједником Махмудом Абасом контролисати Појас Газе.

Свијет 25.09.2014 | 17:04
Хамас и Фатах постигли договор

Званичници из супростављених групација састали су се данас у Каиру како би покушали да превазиђу несугласице и ојачају своје позиције у преговорима са Израелом заказаним за наредни мјесец.

Према договору о прекиду ватре у Појасу Газе, који је у августу постигнут између Израела и Палестинаца, прихваћен је услов да Палестинска управа на челу са Абасом од Хамаса преузме цивилну администрацију у Гази.

Међутим, спор око неисплате примања радницима јавног сектора у Гази, коју би требало да врши Палестинска управа, изазвао је спор између двије највеће палестинске фракције.

"Све службенике треба да плаћа влада националног јединства јер су сви Палестинци, а то је администрација свих Палестинаца", рекао је званичник Азам Ахмед из покрета Фатах.

Предсједавајући политичког крила Хамаса Муса Абу Марзук рекао је да је спорно питање и око контроле над граничним прелазима у Гази, али да ће то, поред владе националног јединства, бити одговорност и УН.

"УН ће постићи договор са Израелом и владом националног јединства о начину руковођења прелазима", додао је Марзук.


Коментари / 0

Оставите коментар