Hamas i Fatah postigli dogovor

Palestinske frakcije Hamas i Fatah postigle su danas sporazum prema kojem će vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa predsjednikom Mahmudom Abasom kontrolisati Pojas Gaze.

Svijet 25.09.2014 | 17:04
Hamas i Fatah postigli dogovor

Zvaničnici iz suprostavljenih grupacija sastali su se danas u Kairu kako bi pokušali da prevaziđu nesuglasice i ojačaju svoje pozicije u pregovorima sa Izraelom zakazanim za naredni mjesec.

Prema dogovoru o prekidu vatre u Pojasu Gaze, koji je u avgustu postignut između Izraela i Palestinaca, prihvaćen je uslov da Palestinska uprava na čelu sa Abasom od Hamasa preuzme civilnu administraciju u Gazi.

Međutim, spor oko neisplate primanja radnicima javnog sektora u Gazi, koju bi trebalo da vrši Palestinska uprava, izazvao je spor između dvije najveće palestinske frakcije.

"Sve službenike treba da plaća vlada nacionalnog jedinstva jer su svi Palestinci, a to je administracija svih Palestinaca", rekao je zvaničnik Azam Ahmed iz pokreta Fatah.

Predsjedavajući političkog krila Hamasa Musa Abu Marzuk rekao je da je sporno pitanje i oko kontrole nad graničnim prelazima u Gazi, ali da će to, pored vlade nacionalnog jedinstva, biti odgovornost i UN.

"UN će postići dogovor sa Izraelom i vladom nacionalnog jedinstva o načinu rukovođenja prelazima", dodao je Marzuk.


Komentari / 0

Ostavite komentar