Џихадисти страхују од женске руке

Џихадисти Исламске државе вјерују да их награда и мјесто у рају чекају за све њихове "успјехе" постигнуте у светом рату, џихаду, али се боје да ће без тога остати ако их убије жена.

Свијет 25.09.2014 | 08:36
Џихадисти страхују од женске руке

Према Курану, они који погину на ратишту добијају награду у виду 72 дјевице, па екстремисти и радикални имами то често користе као алатку за регрутовање нових џихадиста.

Истовремено, све већи број жена придружује се курдској "Пешмерга" бригади у борби против ратника ИС, који су сада у великом страху.

“Уче нас да користимо снајпере, "калашњикове" и ракетне бацаче”, објашњавају жене из мањинске заједнице Јазиди.

Припадница Курда Текошин (27) придружила се борбама у сјеверном дијелу Ирака да би бранила права жена. Она каже да многе жене знају за моћ коју имају над противничком страном.

“Мислим да се више боје нас него мушкараца. Они мисле да ће отићи у пакао ако настрадају од женске руке”, каже Текошин.

Борбе исламиста за позиције у Ираку и Сирији се настављају сваки дан, али и напади сјетских савезника уперених против џихадиста.

“Припадници ИС-а, који се боре против курдских снага на граници са Турском у Сирији, добили су појачање”, рекао је курдски војни званичник Оџалан Исо.

Исо, замјеник шефа курдских снага које бране град Кобани, на граници са Турском, рекао је да је стигло још исламиста и тенкова. Он је рекао да су снаге Исламске државе напредовале и да се налазе осам километара јужно од периферије Кобанија.

Истовремено, коалиција предвођена САД гађала је положаје бораца екстремне исламистичке организације ИС у околини курдског града Аин ал Араба у Сирији, саопштила је опозициона сиријска Опсерваторија за људска права и додала да је досад убијено 120 бораца ИС-а.

“Авиони из правца Турске извели су више напада на положаје ИС-а и путеве које користе за снабдијевање око 35 километара западно и јужно од Аин ал Араба, на граници са Турском”, рекао је шеф сиријске Опсерваторије Рами Абдел Рахман.

У нападима учествују САД и њихови арапски савезници - Бахреин, Катар, Саудијска Арабија, Јордан и Уједињени Арапски Емирати. Америчко министарство одбране саопштило је да је то тек почетак ваздушних напада на ИС.

Амерички предсједник Барак Обама рекао је да су САД и њихови арапски савезници послали "јасну поруку" формирањем коалиције против војске екстремистичке организације.

“Сматрам да смо у стању да пошаљемо јасну поруку да је свијет уједињен”, поручио је Обама.

Америчке обавјештајне агенције саопштиле су да постоје подаци који указују да сиријски оперативци "Ал-Каиде" спремају ускоро напад на САД или неку европску државу.

“Недавни обавјештајни подаци указују да су високи оперативци "Ал-Каиде" стационирани у Сирији близу извршне фазе напада у Европи или САД”, рекла је портпарол Одјељења за унутрашњу безбједност Марша Катрон и додала да су ти планови један од разлога за отпочињање ваздушних удара на положаје екстремиста у Сирији.

Аустралијски полицајац убио је јуче у Мелбурну 18-годишњег младића који је ножем напао и ранио двојицу припадника антитерористичке полицијске јединице.

Аустралијски министар правде Мајкл Кинан, надлежан за федералну полицију, рекао је за убијеног да је "познат као осумњичен за тероризам и везе са ИС", те да је "био предмет интересовања полиције и обавјештајних служби".

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Милојко-Бања лука

25.09.2014 07:03

Свашта, у курану им пише да треба да убијају и да ће бити зато награђени, и ко сада мене да убједи да треба да живим са исламом, ма нема шансе што даље од мене јер је питање времена када ће се из чиста мира пробудити код њега или ње идиотизам(фанатизам) , Треба им вјеру забранити по Европи док не буде касно јер свако од њих значи учи арапски и како треба да убијају у име алаха .Каква вјера ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

25.09.2014 07:30

У курану им пише да треба да убијају, е јадни смо ми с ким треба да живимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

25.09.2014 08:48

Крвава шапа из Ватикана убија ради пљачке још од 1054 г. од кад се одрекла извора-Бога и пришла сатани. Убијали су ради ослобађања Исусовог гроба, па све до Калифата и Исламске државе?! Зна се да је Ватикан писао Куран и подтурио га Арапима да би имао разлога за верски рат. Крсташи - сатанска војска Ватикана ишла је у чопорима и убијала Арапе ради пљачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

небески народ

25.09.2014 16:07

Ови су болесни, побјегли из луднице.

ОДГОВОРИТЕ