Džihadisti strahuju od ženske ruke

Džihadisti Islamske države vjeruju da ih nagrada i mjesto u raju čekaju za sve njihove "uspjehe" postignute u svetom ratu, džihadu, ali se boje da će bez toga ostati ako ih ubije žena.

Svijet 25.09.2014 | 08:36
Džihadisti strahuju od ženske ruke

Prema Kuranu, oni koji poginu na ratištu dobijaju nagradu u vidu 72 djevice, pa ekstremisti i radikalni imami to često koriste kao alatku za regrutovanje novih džihadista.

Istovremeno, sve veći broj žena pridružuje se kurdskoj "Pešmerga" brigadi u borbi protiv ratnika IS, koji su sada u velikom strahu.

“Uče nas da koristimo snajpere, "kalašnjikove" i raketne bacače”, objašnjavaju žene iz manjinske zajednice Jazidi.

Pripadnica Kurda Tekošin (27) pridružila se borbama u sjevernom dijelu Iraka da bi branila prava žena. Ona kaže da mnoge žene znaju za moć koju imaju nad protivničkom stranom.

“Mislim da se više boje nas nego muškaraca. Oni misle da će otići u pakao ako nastradaju od ženske ruke”, kaže Tekošin.

Borbe islamista za pozicije u Iraku i Siriji se nastavljaju svaki dan, ali i napadi sjetskih saveznika uperenih protiv džihadista.

“Pripadnici IS-a, koji se bore protiv kurdskih snaga na granici sa Turskom u Siriji, dobili su pojačanje”, rekao je kurdski vojni zvaničnik Odžalan Iso.

Iso, zamjenik šefa kurdskih snaga koje brane grad Kobani, na granici sa Turskom, rekao je da je stiglo još islamista i tenkova. On je rekao da su snage Islamske države napredovale i da se nalaze osam kilometara južno od periferije Kobanija.

Istovremeno, koalicija predvođena SAD gađala je položaje boraca ekstremne islamističke organizacije IS u okolini kurdskog grada Ain al Araba u Siriji, saopštila je opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava i dodala da je dosad ubijeno 120 boraca IS-a.

“Avioni iz pravca Turske izveli su više napada na položaje IS-a i puteve koje koriste za snabdijevanje oko 35 kilometara zapadno i južno od Ain al Araba, na granici sa Turskom”, rekao je šef sirijske Opservatorije Rami Abdel Rahman.

U napadima učestvuju SAD i njihovi arapski saveznici - Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati. Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je to tek početak vazdušnih napada na IS.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da su SAD i njihovi arapski saveznici poslali "jasnu poruku" formiranjem koalicije protiv vojske ekstremističke organizacije.

“Smatram da smo u stanju da pošaljemo jasnu poruku da je svijet ujedinjen”, poručio je Obama.

Američke obavještajne agencije saopštile su da postoje podaci koji ukazuju da sirijski operativci "Al-Kaide" spremaju uskoro napad na SAD ili neku evropsku državu.

“Nedavni obavještajni podaci ukazuju da su visoki operativci "Al-Kaide" stacionirani u Siriji blizu izvršne faze napada u Evropi ili SAD”, rekla je portparol Odjeljenja za unutrašnju bezbjednost Marša Katron i dodala da su ti planovi jedan od razloga za otpočinjanje vazdušnih udara na položaje ekstremista u Siriji.

Australijski policajac ubio je juče u Melburnu 18-godišnjeg mladića koji je nožem napao i ranio dvojicu pripadnika antiterorističke policijske jedinice.

Australijski ministar pravde Majkl Kinan, nadležan za federalnu policiju, rekao je za ubijenog da je "poznat kao osumnjičen za terorizam i veze sa IS", te da je "bio predmet interesovanja policije i obavještajnih službi".

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Milojko-Banja luka

25.09.2014 07:03

Svašta, u kuranu im piše da treba da ubijaju i da će biti zato nagrađeni, i ko sada mene da ubjedi da treba da živim sa islamom, ma nema šanse što dalje od mene jer je pitanje vremena kada će se iz čista mira probuditi kod njega ili nje idiotizam(fanatizam) , Treba im vjeru zabraniti po Evropi dok ne bude kasno jer svako od njih znači uči arapski i kako treba da ubijaju u ime alaha .Kakva vjera ...

ODGOVORITE
Name

Đuro

25.09.2014 07:30

U kuranu im piše da treba da ubijaju, e jadni smo mi s kim treba da živimo

ODGOVORITE
Name

Ilija

25.09.2014 08:48

Krvava šapa iz Vatikana ubija radi pljačke još od 1054 g. od kad se odrekla izvora-Boga i prišla satani. Ubijali su radi oslobađanja Isusovog groba, pa sve do Kalifata i Islamske države?! Zna se da je Vatikan pisao Kuran i podturio ga Arapima da bi imao razloga za verski rat. Krstaši - satanska vojska Vatikana išla je u čoporima i ubijala Arape radi pljačke.

ODGOVORITE
Name

nebeski narod

25.09.2014 16:07

Ovi su bolesni, pobjegli iz ludnice.

ODGOVORITE