Одбијен Комшићев захтјев

Уставни суд БиХ одбио је захтјев члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића за оцјену уставности члана 3 Закона о пријевременом повољнијем пензионисању борачких категорија.

Босна и Херцеговина 24.09.2014 | 18:31
Одбијен Комшићев захтјев

Уставни суд је утврдио да је оспорени члан у складу са Уставом БиХ и Европском конвенцијом и протоколима број 1 и број 12 уз Европску конвенцију, саопштено је из Суда.

На данашњој сједници Суда у Сарајеву разматрано је неколико захтјева за оцјену уставности, те неколико апелација о наводним повредама људских права и основних слобода.

Уставни суд је усвојио и захтјев Кантоналног суда у Мостару, те утврдио да одредба Закона о судским таксама с тарифом није у складу са одредбама Устава БиХ и Европске конвенције.

Уставни суд је закључио да је наведена одредба супротна праву на правично суђење, зато што онемогућавање вођења поступка ако на поднесак, укључујући и тужбу, није унапријед плаћена судска такса, не представља средство које је разумно пропорционално остварењу легитимног циља.

На тај начин потпуно се ограничава право на приступ суду, односно могућност вођења судског поступка, чиме за странку у поступку могу да настану неотклоњиве штетне посљедице, што је супротно самој суштини права на правично суђење.

Пленарна сједница наставља се сутра.

Коментари / 0

Оставите коментар