Јевреји вечерас славе Нову годину

Јевреји вечерас дочекују Нову јеврејску 5775. годину, традиционално звану Рош хашана, која пада на25. септембар ове године.

Свијет 24.09.2014 | 10:38
Јевреји вечерас славе Нову годину

По јеврејском календару вријеме се броји од стварања свијета. Предсједник Јеврејске заједнице БиХ Јакоб Финци истакао је за Агенцију Фена да је начин обиљежавања Јеврејске нове године у цијелом свијету мање-више исти.

Након уобичајене молитве за тај дан, навече се организује традиционална вечера на којој се увијек сервирају јабуке које се умачу у мед да би година која долази била слатка.

Осим тога, на столу се незаобилазно налази и нар јер је то воћка у којој има 613 зрна, колико има и Божијих заповијести у Тори, а та зрна збијена у нару гарантују да ће наступајућа година бити испуњена.

- Поред тога, сервира се риба, а посебно рибља глава, да би нас било колико има риба у мору, те да бисмо се множили као рибе. Глава рибе на трпези је обавезна да бисмо били глава, а не реп међу људима с којима живимо - појашњава Финци.

Наглашава да Јевреји у БиХ већ дуго година Рош хашану обиљежавају у Старом јеврејском храму, данас Музеју Јевреја БиХ, јер је то некада била синагога изграђена 1581. године.

Сада је уступљена Музеју Сарајева да се користи као Јеврејски музеј, а једном годишње музеј Јевреји користе као синагогу да би подсјетили да се ради о јеврејском храму.

Финци се нада да ће Јевреји у БиХ и ову 5775. годину добро и угодно провести, те бити записани у Књигу живота. Јер, десет дана након Нове године долази Јон кипур, односно Дан покајања. У тих десет дана Бог треба да пресуди сваком човјеку за оно што је радио у прошлој години те да ли заслужује да буде уписан у Књигу живота.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Весело

24.09.2014 09:37

За дочек пјева Додик уз оркестар Буде Станковића под именом "Алибаба и 40 разбојника".

ОДГОВОРИТЕ