Jevreji večeras slave Novu godinu

Jevreji večeras dočekuju Novu jevrejsku 5775. godinu, tradicionalno zvanu Roš hašana, koja pada na25. septembar ove godine.

Svijet 24.09.2014 | 10:38
Jevreji večeras slave Novu godinu

Po jevrejskom kalendaru vrijeme se broji od stvaranja svijeta. Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci istakao je za Agenciju Fena da je način obilježavanja Jevrejske nove godine u cijelom svijetu manje-više isti.

Nakon uobičajene molitve za taj dan, naveče se organizuje tradicionalna večera na kojoj se uvijek serviraju jabuke koje se umaču u med da bi godina koja dolazi bila slatka.

Osim toga, na stolu se nezaobilazno nalazi i nar jer je to voćka u kojoj ima 613 zrna, koliko ima i Božijih zapovijesti u Tori, a ta zrna zbijena u naru garantuju da će nastupajuća godina biti ispunjena.

- Pored toga, servira se riba, a posebno riblja glava, da bi nas bilo koliko ima riba u moru, te da bismo se množili kao ribe. Glava ribe na trpezi je obavezna da bismo bili glava, a ne rep među ljudima s kojima živimo - pojašnjava Finci.

Naglašava da Jevreji u BiH već dugo godina Roš hašanu obilježavaju u Starom jevrejskom hramu, danas Muzeju Jevreja BiH, jer je to nekada bila sinagoga izgrađena 1581. godine.

Sada je ustupljena Muzeju Sarajeva da se koristi kao Jevrejski muzej, a jednom godišnje muzej Jevreji koriste kao sinagogu da bi podsjetili da se radi o jevrejskom hramu.

Finci se nada da će Jevreji u BiH i ovu 5775. godinu dobro i ugodno provesti, te biti zapisani u Knjigu života. Jer, deset dana nakon Nove godine dolazi Jon kipur, odnosno Dan pokajanja. U tih deset dana Bog treba da presudi svakom čovjeku za ono što je radio u prošloj godini te da li zaslužuje da bude upisan u Knjigu života.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Veselo

24.09.2014 09:37

Za doček pjeva Dodik uz orkestar Bude Stankovića pod imenom "Alibaba i 40 razbojnika".

ODGOVORITE