УЕФА: Рат 'суперменаџерима'!

Угледни Гардијан пише да у Ниону размишљају како да стану на пут све већем утицају фудбалских агената, јер њихов рад клубове увлачи у “врзино коло дуговања“. Звучи познато?

Фудбал 24.09.2014 | 15:45
УЕФА: Рат 'суперменаџерима'!

Навијачи Партизана често умеју да све финансијске проблеме у Хумској свале на леђа Фалија Рамаданија. Небојша Човић је својевремено говорио да на Црвеној звезди виће неће зарађивати "ни Рамадани, ни Стева Мајами", у Италији ведри и облачи Мино Рајола, у Енглеској је Пини Захави "бос", док је можда и најфрапантнији пример Португалије, односно њене потчињености Жоржу Мендешу, који је у првој деценији 21. века учествовао у трансферима невероватних 68 одсто играча из три највећа клуба Примеире – Бенфике, Спортинга и Порта!

Уефи се по свему судећи смучило да трпи суперменаџере, који су у појединим клубовима одавно постали битнији од самих руководилаца. О навијачима да и не говоримо. Угледни Гардијан наводи да су људи у Ниону решени да уведу нова правила која ће за циљ имати да спрече власништво треће стране над играчима, односно да менаџерима онемогуће да зарађују више од правилима прописаних 10 одсто.

И све то већ од следеће сезоне! Преступници би могли да буду избацивани из Лиге шампиона или би им се забрањивало да купују нове играче.

Власништво треће стране над играчем је, иначе, одавно забрањено у лигама какве су Премијер лига или француска Лига 1, па и пољска Екстракласа, али је врло раширено у Португалији, па и Шпанији и Србији. Уефа се надала да ће Фифа реаговати, али је одлучила да сама преузме ствар у своје руке, јер се Сеп Блатер није активирао.

Као и кад је увођен финансијски фер плеј, клубовима ће бити дозвољен период транзиције, али на концу – учесницима Лиге шампиона и Лиге Европа неће бити дозвољено да проценат над власништвом играча пренесу на било кога другог. А тога је тренутно на све стране, посебно на Пиринејима и на истоку Европе. Јужноамерички систем трговине играчима баш се примио по Старом континенту, па према једном истраживању менаџери тренутно поседују фудбалере у вредности од астрономских 1.100.000.000 евра!

Заједничко истраживање Фифе и Међународног центра за спортске стуције (ЦИЕС), а о којем смо већ укратко писали, показује да се проблеми само гомилају. Менаџери се, пак, бране тврдњом да власништво треће стране сиромашнијим клубовима дозвољава да доведу играче које иначе не би могли да приуште. Поменуто истраживање, међутим, тврди да се клубови на тај само увлаче у врзино коло "дуга и зависности". Притом се поставља и питање транспарентности, могућег вршења притиска на играче, тренере... Па и у сврху намештања утакмица!

Блатер је још 2007. године, када је Премијер лига забранила власништво треће стране због афере Карлос Тевез, најавила да ће повући адекватне мере. Али, менаџрским махинацијама није лако ући у траг, јер се добар део послова ради преко инвестиционих фондова и офшор рачуна. Уефа је зато решила да пређе с речи на дела.
"Власништво треће стране прети интегритету спортског такмичења, штети стабилности уговора, поткопава односе поверења који би требало да постоје између клубова и играча који их запошљавају, оно ствара конфликт интереса, играчи имају мање контроле кад је развој њихове каријере у питању, клубови се држе у суровом кругу дугова и зависности и њиме се наноси огромна штета за углед фудбала", категоричан је генерални секретар УЕФА Ђани Инфантино за Гардијан.
"Штавише, нема сумње да ’инвеститори’ заиста утичу на трансфер политику клубова, чак и ако правила Фифа до строго забрањују. И то говоре сазнања у Фифиној истрази. Време је да се реагује. Ако Фифа неће, Уефа хоће", истиче Инфантино.

Међутим, још је нејасно како би Уефа могла да стане на пут менаџерима. Клубови ће свакако морати да доказују да је сваки играч 100 одсто у власништву тима. Једна од идеја је да се фудбалерима чији су уговори делимично у власништву треће стране забрани да играју у Европи.

Питање је, такође, како ће клубови реаговати. Посебно они који тренутно преживљавају захваљујући менаџерима. Како је то рекао председник португалске Виторије Емилио Македо: "Ова земља много дугује Мендешу. Он барата великим трансферима и уноси много новца у земљу. Он је као велики извозник".

Али, да ли фудбал треба да служи за увећање БДП-а или за да фудбалским фанатицима широм Европе да повод за уживање?

И тек да подсетимо, одавно је председник ФСС Томислав Караџић менаџере означио као "највеће зло српског фудбала". Власништво треће стране у Србији је и даље дозвољено.

Коментари / 0

Оставите коментар