UEFA: Rat 'supermenadžerima'!

Ugledni Gardijan piše da u Nionu razmišljaju kako da stanu na put sve većem uticaju fudbalskih agenata, jer njihov rad klubove uvlači u “vrzino kolo dugovanja“. Zvuči poznato?

Fudbal 24.09.2014 | 15:45
UEFA: Rat 'supermenadžerima'!

Navijači Partizana često umeju da sve finansijske probleme u Humskoj svale na leđa Falija Ramadanija. Nebojša Čović je svojevremeno govorio da na Crvenoj zvezdi viće neće zarađivati "ni Ramadani, ni Steva Majami", u Italiji vedri i oblači Mino Rajola, u Engleskoj je Pini Zahavi "bos", dok je možda i najfrapantniji primer Portugalije, odnosno njene potčinjenosti Žoržu Mendešu, koji je u prvoj deceniji 21. veka učestvovao u transferima neverovatnih 68 odsto igrača iz tri najveća kluba Primeire – Benfike, Sportinga i Porta!

Uefi se po svemu sudeći smučilo da trpi supermenadžere, koji su u pojedinim klubovima odavno postali bitniji od samih rukovodilaca. O navijačima da i ne govorimo. Ugledni Gardijan navodi da su ljudi u Nionu rešeni da uvedu nova pravila koja će za cilj imati da spreče vlasništvo treće strane nad igračima, odnosno da menadžerima onemoguće da zarađuju više od pravilima propisanih 10 odsto.

I sve to već od sledeće sezone! Prestupnici bi mogli da budu izbacivani iz Lige šampiona ili bi im se zabranjivalo da kupuju nove igrače.

Vlasništvo treće strane nad igračem je, inače, odavno zabranjeno u ligama kakve su Premijer liga ili francuska Liga 1, pa i poljska Ekstraklasa, ali je vrlo rašireno u Portugaliji, pa i Španiji i Srbiji. Uefa se nadala da će Fifa reagovati, ali je odlučila da sama preuzme stvar u svoje ruke, jer se Sep Blater nije aktivirao.

Kao i kad je uvođen finansijski fer plej, klubovima će biti dozvoljen period tranzicije, ali na koncu – učesnicima Lige šampiona i Lige Evropa neće biti dozvoljeno da procenat nad vlasništvom igrača prenesu na bilo koga drugog. A toga je trenutno na sve strane, posebno na Pirinejima i na istoku Evrope. Južnoamerički sistem trgovine igračima baš se primio po Starom kontinentu, pa prema jednom istraživanju menadžeri trenutno poseduju fudbalere u vrednosti od astronomskih 1.100.000.000 evra!

Zajedničko istraživanje Fife i Međunarodnog centra za sportske stucije (CIES), a o kojem smo već ukratko pisali, pokazuje da se problemi samo gomilaju. Menadžeri se, pak, brane tvrdnjom da vlasništvo treće strane siromašnijim klubovima dozvoljava da dovedu igrače koje inače ne bi mogli da priušte. Pomenuto istraživanje, međutim, tvrdi da se klubovi na taj samo uvlače u vrzino kolo "duga i zavisnosti". Pritom se postavlja i pitanje transparentnosti, mogućeg vršenja pritiska na igrače, trenere... Pa i u svrhu nameštanja utakmica!

Blater je još 2007. godine, kada je Premijer liga zabranila vlasništvo treće strane zbog afere Karlos Tevez, najavila da će povući adekvatne mere. Ali, menadžrskim mahinacijama nije lako ući u trag, jer se dobar deo poslova radi preko investicionih fondova i ofšor računa. Uefa je zato rešila da pređe s reči na dela.
"Vlasništvo treće strane preti integritetu sportskog takmičenja, šteti stabilnosti ugovora, potkopava odnose poverenja koji bi trebalo da postoje između klubova i igrača koji ih zapošljavaju, ono stvara konflikt interesa, igrači imaju manje kontrole kad je razvoj njihove karijere u pitanju, klubovi se drže u surovom krugu dugova i zavisnosti i njime se nanosi ogromna šteta za ugled fudbala", kategoričan je generalni sekretar UEFA Đani Infantino za Gardijan.
"Štaviše, nema sumnje da ’investitori’ zaista utiču na transfer politiku klubova, čak i ako pravila Fifa do strogo zabranjuju. I to govore saznanja u Fifinoj istrazi. Vreme je da se reaguje. Ako Fifa neće, Uefa hoće", ističe Infantino.

Međutim, još je nejasno kako bi Uefa mogla da stane na put menadžerima. Klubovi će svakako morati da dokazuju da je svaki igrač 100 odsto u vlasništvu tima. Jedna od ideja je da se fudbalerima čiji su ugovori delimično u vlasništvu treće strane zabrani da igraju u Evropi.

Pitanje je, takođe, kako će klubovi reagovati. Posebno oni koji trenutno preživljavaju zahvaljujući menadžerima. Kako je to rekao predsednik portugalske Vitorije Emilio Makedo: "Ova zemlja mnogo duguje Mendešu. On barata velikim transferima i unosi mnogo novca u zemlju. On je kao veliki izvoznik".

Ali, da li fudbal treba da služi za uvećanje BDP-a ili za da fudbalskim fanaticima širom Evrope da povod za uživanje?

I tek da podsetimo, odavno je predsednik FSS Tomislav Karadžić menadžere označio kao "najveće zlo srpskog fudbala". Vlasništvo treće strane u Srbiji je i dalje dozvoljeno.

Komentari / 0

Ostavite komentar