Гдје су паре за обнову?

Прошло је четири месеца од катастрофалних мајских поплава које су погодиле Србију. У данима након поплава помоћ је скупљана на разне начине.

Србија 24.09.2014 | 07:44
Гдје су паре за обнову?

Слати су СМС-ови, уплаћиван је новац директно на наменски рачун, бројне фирме су помагале што у новцу што у роби, а то су чинили и познати појединци.

Међутим, до сада није званично познато колико је новца за обнову од поплава уопште прикупљено.Транспарентност Србија недавно је навела да, и поред обећања премијера Александра Вучића, ти подаци још нису објављени.

Податак до којег је дошао Б92 показује да је на рачун Владе Републике Србије на име отклањања последица поплаве до данас уплаћено 2.202.010.455,87 динара. 

Тренутно се на рачуну налази 11.706.160, 86 динара, док је остатак новца Канцеларија за обнову, коју води Марко Благојевић, подигла и преусмерила у угрожена подручја. Ипак, прецизни подаци о томе ко је коликоновца дао још нису познати. 

Не зна се колико је новца скупљено од СМС порука које смо слали на број 1003. У влади су нас упутили на министарство финансија, а у том министрству кажу да још нису прикупили податке од оператера. 

Помоћ је стизала и у Црвени крст, који је најугроженијем становништву до сада поделио 4.000 тона артикала. Било је, а има и даље - незадовољних. 

"Примили смо различите информације, посебно у Обреновцу, да је било довољно и да није било довољно. Ми смо све дали, а оно чега није било платили смо од наших пара", рекла је Весна Миленовић из Црвеног крста. 

У магацину је остало још око 100 тона робе, она би требало да буде испоручена до половине октобра. 

Међутим, појавиле су се информације да се роба нашла на бувљацима. "Ми не можемо да контролишемо шта корисници раде. У једном моменту у Обреновцу смо примали информацију да станемо са гардеробом, јер се појавила на пијацама", каже Миленовићева. 

Проблем је, према њеним речима, правила и неупотребљива роба коју су грађани доносили, јер јој је рок био истекао. Након прошлонедељних поплава које су погодиле исток Србије ускоро ће почети и категоризација тих оштећених објеката и кућа. 

Становници села у околини Кладова могли би да почну да добијају помоћ следеће недеље, каже директор владине канцеларије за обнову Марко Благојевић. До сада је на име помоћи угроженима на истоку Србије уплаћено свега 20.000 динара.

Коментари / 0

Оставите коментар