Gdje su pare za obnovu?

Prošlo je četiri meseca od katastrofalnih majskih poplava koje su pogodile Srbiju. U danima nakon poplava pomoć je skupljana na razne načine.

Srbija 24.09.2014 | 07:44
Gdje su pare za obnovu?

Slati su SMS-ovi, uplaćivan je novac direktno na namenski račun, brojne firme su pomagale što u novcu što u robi, a to su činili i poznati pojedinci.

Međutim, do sada nije zvanično poznato koliko je novca za obnovu od poplava uopšte prikupljeno.Transparentnost Srbija nedavno je navela da, i pored obećanja premijera Aleksandra Vučića, ti podaci još nisu objavljeni.

Podatak do kojeg je došao B92 pokazuje da je na račun Vlade Republike Srbije na ime otklanjanja posledica poplave do danas uplaćeno 2.202.010.455,87 dinara. 

Trenutno se na računu nalazi 11.706.160, 86 dinara, dok je ostatak novca Kancelarija za obnovu, koju vodi Marko Blagojević, podigla i preusmerila u ugrožena područja. Ipak, precizni podaci o tome ko je kolikonovca dao još nisu poznati. 

Ne zna se koliko je novca skupljeno od SMS poruka koje smo slali na broj 1003. U vladi su nas uputili na ministarstvo finansija, a u tom ministrstvu kažu da još nisu prikupili podatke od operatera. 

Pomoć je stizala i u Crveni krst, koji je najugroženijem stanovništvu do sada podelio 4.000 tona artikala. Bilo je, a ima i dalje - nezadovoljnih. 

"Primili smo različite informacije, posebno u Obrenovcu, da je bilo dovoljno i da nije bilo dovoljno. Mi smo sve dali, a ono čega nije bilo platili smo od naših para", rekla je Vesna Milenović iz Crvenog krsta. 

U magacinu je ostalo još oko 100 tona robe, ona bi trebalo da bude isporučena do polovine oktobra. 

Međutim, pojavile su se informacije da se roba našla na buvljacima. "Mi ne možemo da kontrolišemo šta korisnici rade. U jednom momentu u Obrenovcu smo primali informaciju da stanemo sa garderobom, jer se pojavila na pijacama", kaže Milenovićeva. 

Problem je, prema njenim rečima, pravila i neupotrebljiva roba koju su građani donosili, jer joj je rok bio istekao. Nakon prošlonedeljnih poplava koje su pogodile istok Srbije uskoro će početi i kategorizacija tih oštećenih objekata i kuća. 

Stanovnici sela u okolini Kladova mogli bi da počnu da dobijaju pomoć sledeće nedelje, kaže direktor vladine kancelarije za obnovu Marko Blagojević. Do sada je na ime pomoći ugroženima na istoku Srbije uplaćeno svega 20.000 dinara.

Komentari / 0

Ostavite komentar