Ливерпул и Монако на мети УЕФА-е!

Редси у последње две сезоне пословали са минусом од око 115.000.000 евра. Европска кућа фудбала границу поставила на 45.000.000.

Фудбал 23.09.2014 | 22:30
Ливерпул и Монако на мети УЕФА-е!

На пролеће је награбусило девет клубова међу којима су се по количини инвестиција истицали Манчестер Сити, Пари Сен Жермен и Зенит, а сада је ред да данак за раскалашно трошење новца плате још неки непослушни клубови који се нису повиновали правилима Уефе. Међу њима и Ливерпул, који се коначно домогао Лиге шампиона, али би према писању угледног Тајмса могао да остане без дела финансијског колача који му припада на основу учешћа у европској елити.

Односно, који би му припадао да није пребацио границу Уефе, која од нових учесника Лиге шампиона тражи финансијске књиге за две сезоне које су претходиле оној у којој је изборе пласман у европску елиту. У њима, не сме бити трошкова већих од 45.000.000 евра. А пошто су на Енфилду током сезона 2011/2012. и 2012/2013. "спискали" 90.000.000 фунти (око 115.000.000 евра) европска кућа фудбала је привремено стопирала исплате које би на рачун Ливерпула требало да легну због пласмана у Лигу шампиона.

Додуше, у питању и није посебно значајна сума имајући у виду износе којима се барата у Енглеској – за сада свега 8.700.000 евра које би по плану клубовима учесницима групне фазе Лиге шампиона требало да се исплате следећег месеца. У случају Ливерпула, то се неће десити док се истрага о његовом пословању не оконча.

Коначна пресуда би, наравно, могла да буде и ослобађајућа, ако Ливерпул успе да докаже да је већину тог новца потрошио на, примера ради, инфраструктуралне пројекте или омладинску школу рецимо. Такви трошкови не подлежу Уефиним правилима о финансијском фер плеју. Андреа Траверсо, задужен за спровођење прописа у име Уефе, за Тајмс подсећа да је прошле сезоне под лупом било 76 клубова, а да их је само девет кажњено.

Овога пута је на мети и Монако, који је пословао са малтене истим минусом као и Ливерпул. Јер продаје Хамеса Родригеза Реалу и уносна позајмица Радамела Фалкаа Манчестер јунајтеду још нису обрачунате. Али клубови ће моћи да се пред Уефом оправдају и тако што ће до детаља образложити пројектовану зараду за наредни период којом би морали да покрију минус. У случају Кнежева то ће вероватно бити сасвим довољно.

Ливерпул ће, наравно, моћи да рачуна на огроман новац од продаје Луиса Суареза Барселони, али с обзиром на то да су на Енфилду тај новац већ потрошили на Лалану, Марковића и остале новајлије, питање је да ли ће то решити дефицит.

За неколико месеци уследиће нова ревизија за све учеснике европских такмичења. Граница ће и тада бити 45.000.000 евра, али ће бити урачунати и трошкови за сезону 2013/2014. што ће клубовима трошаџијама додатно отежати да докажу да иду у "правом смеру". А тада ће на талону бити и више новца од награда.

Коментари / 0

Оставите коментар