Liverpul i Monako na meti UEFA-e!

Redsi u poslednje dve sezone poslovali sa minusom od oko 115.000.000 evra. Evropska kuća fudbala granicu postavila na 45.000.000.

Fudbal 23.09.2014 | 22:30
Liverpul i Monako na meti UEFA-e!

Na proleće je nagrabusilo devet klubova među kojima su se po količini investicija isticali Mančester Siti, Pari Sen Žermen i Zenit, a sada je red da danak za raskalašno trošenje novca plate još neki neposlušni klubovi koji se nisu povinovali pravilima Uefe. Među njima i Liverpul, koji se konačno domogao Lige šampiona, ali bi prema pisanju uglednog Tajmsa mogao da ostane bez dela finansijskog kolača koji mu pripada na osnovu učešća u evropskoj eliti.

Odnosno, koji bi mu pripadao da nije prebacio granicu Uefe, koja od novih učesnika Lige šampiona traži finansijske knjige za dve sezone koje su prethodile onoj u kojoj je izbore plasman u evropsku elitu. U njima, ne sme biti troškova većih od 45.000.000 evra. A pošto su na Enfildu tokom sezona 2011/2012. i 2012/2013. "spiskali" 90.000.000 funti (oko 115.000.000 evra) evropska kuća fudbala je privremeno stopirala isplate koje bi na račun Liverpula trebalo da legnu zbog plasmana u Ligu šampiona.

Doduše, u pitanju i nije posebno značajna suma imajući u vidu iznose kojima se barata u Engleskoj – za sada svega 8.700.000 evra koje bi po planu klubovima učesnicima grupne faze Lige šampiona trebalo da se isplate sledećeg meseca. U slučaju Liverpula, to se neće desiti dok se istraga o njegovom poslovanju ne okonča.

Konačna presuda bi, naravno, mogla da bude i oslobađajuća, ako Liverpul uspe da dokaže da je većinu tog novca potrošio na, primera radi, infrastrukturalne projekte ili omladinsku školu recimo. Takvi troškovi ne podležu Uefinim pravilima o finansijskom fer pleju. Andrea Traverso, zadužen za sprovođenje propisa u ime Uefe, za Tajms podseća da je prošle sezone pod lupom bilo 76 klubova, a da ih je samo devet kažnjeno.

Ovoga puta je na meti i Monako, koji je poslovao sa maltene istim minusom kao i Liverpul. Jer prodaje Hamesa Rodrigeza Realu i unosna pozajmica Radamela Falkaa Mančester junajtedu još nisu obračunate. Ali klubovi će moći da se pred Uefom opravdaju i tako što će do detalja obrazložiti projektovanu zaradu za naredni period kojom bi morali da pokriju minus. U slučaju Kneževa to će verovatno biti sasvim dovoljno.

Liverpul će, naravno, moći da računa na ogroman novac od prodaje Luisa Suareza Barseloni, ali s obzirom na to da su na Enfildu taj novac već potrošili na Lalanu, Markovića i ostale novajlije, pitanje je da li će to rešiti deficit.

Za nekoliko meseci uslediće nova revizija za sve učesnike evropskih takmičenja. Granica će i tada biti 45.000.000 evra, ali će biti uračunati i troškovi za sezonu 2013/2014. što će klubovima trošadžijama dodatno otežati da dokažu da idu u "pravom smeru". A tada će na talonu biti i više novca od nagrada.

Komentari / 0

Ostavite komentar