Шта све фали Звездином стадиону?

Дејвид Харли, саветник УЕФА, извршио мерења осветљења на стадиону Црвене звезде и установио доста недостатака. Санација у више фаза.

Фудбал 23.09.2014 | 18:00
Шта све фали Звездином стадиону?

Саветник УЕФА, Дејвид Харли, обишао је стадион Црвене звезде и извршио мерења осветљења на нашем највећем спортском објекту. Уједно, почели су и радови на замени травнате подлоге на стадиону Партизана, а оба пројекта се финансирају из Допунског фонда УЕФА и наменског улагања Фудбалског савеза Србије.

Експерт и саветник УЕФА за унапређење и побољшање осветлења на европским стадионима извршио је мерења снаге рефлектора на „Маракани” и одмах, после само неколико проба, и званично утврдио да осветљење не одговара прописима и стандардима које захтева Европска фудбалска унија (УЕФА). Харли се уверио да постојеће стање осветљења захтева много сложенију и темељнију реконструкцију, него што се првобитно претпостављало.

- Наш гост није извршио сва мерења, која су у оваквим прилика уобичајена, јер се већ на пробним тестовима уверио да осветљење не испуњава потребне стандарде. Господин Харли је првобитно обишао стадион по дневној светлости, а затим се са упаљеним рефлекторима уверио да је проблем много сложенији од саме замене дотрајалих сијалица - рекао је Небојша Ивковић, домаћин у име ФСС.

Према речима Ивковића, Харли ће у наредних месец дана доставити у стручну службу УЕФА коплетну документацију у којој ће до танчина разрадити пројекат неопходних послова на санацији осветљења.

- Према ономе што смо чули из прве руке, у санирању рефлектора постојаће неколико фаза и свака захтева адекватно време за завршетак радова. Зато је, у овом тренутку, тешко одредити рокове у којима ће радови бити окончани. Једино што смо сазнали је да је предстојећи пројекат обиман и веома захтеван са више аспеката - рекао је Ивковић.

Поред многих послова, које очекују будућег извођача радова, мора се измерити и статичка стабилност носача рефлектора, који су стари више од пола века. Од резултата стручне анализе, коју ће урадити Дејвид Харли, зависиће којим темпом ће радови на обнови рефлектора тећи и у том сегменту извођења радова.

- Осим ових послова, мора се развити софтверска технологија као припрема за функионисања нове расвете. Неопходно је направити план активности са комапнијом „Филипс”, која ће бити главни партнер у том пројекту - пренео је утиске Ивковић.

Као први посао у оквиру сарадње ФСС-а и УЕФА, почели су радови на замени травнате подлоге на стадиону Партизана, где ће наша репрезентација одиграти прве две квалификационе утакмице на домаћем терену - против Албаније (14. октобра) и Данске (14. новембра).

- Фудбалски савез Србије још једном изражава задовољство због почетка великог пројекта и захвалност партнерима и пријатељима из УЕФА - наводи се у саопштењу ФСС.

Коментари / 0

Оставите коментар