Šta sve fali Zvezdinom stadionu?

Dejvid Harli, savetnik UEFA, izvršio merenja osvetljenja na stadionu Crvene zvezde i ustanovio dosta nedostataka. Sanacija u više faza.

Fudbal 23.09.2014 | 18:00
Šta sve fali Zvezdinom stadionu?

Savetnik UEFA, Dejvid Harli, obišao je stadion Crvene zvezde i izvršio merenja osvetljenja na našem najvećem sportskom objektu. Ujedno, počeli su i radovi na zameni travnate podloge na stadionu Partizana, a oba projekta se finansiraju iz Dopunskog fonda UEFA i namenskog ulaganja Fudbalskog saveza Srbije.

Ekspert i savetnik UEFA za unapređenje i poboljšanje osvetlenja na evropskim stadionima izvršio je merenja snage reflektora na „Marakani” i odmah, posle samo nekoliko proba, i zvanično utvrdio da osvetljenje ne odgovara propisima i standardima koje zahteva Evropska fudbalska unija (UEFA). Harli se uverio da postojeće stanje osvetljenja zahteva mnogo složeniju i temeljniju rekonstrukciju, nego što se prvobitno pretpostavljalo.

- Naš gost nije izvršio sva merenja, koja su u ovakvim prilika uobičajena, jer se već na probnim testovima uverio da osvetljenje ne ispunjava potrebne standarde. Gospodin Harli je prvobitno obišao stadion po dnevnoj svetlosti, a zatim se sa upaljenim reflektorima uverio da je problem mnogo složeniji od same zamene dotrajalih sijalica - rekao je Nebojša Ivković, domaćin u ime FSS.

Prema rečima Ivkovića, Harli će u narednih mesec dana dostaviti u stručnu službu UEFA kopletnu dokumentaciju u kojoj će do tančina razraditi projekat neophodnih poslova na sanaciji osvetljenja.

- Prema onome što smo čuli iz prve ruke, u saniranju reflektora postojaće nekoliko faza i svaka zahteva adekvatno vreme za završetak radova. Zato je, u ovom trenutku, teško odrediti rokove u kojima će radovi biti okončani. Jedino što smo saznali je da je predstojeći projekat obiman i veoma zahtevan sa više aspekata - rekao je Ivković.

Pored mnogih poslova, koje očekuju budućeg izvođača radova, mora se izmeriti i statička stabilnost nosača reflektora, koji su stari više od pola veka. Od rezultata stručne analize, koju će uraditi Dejvid Harli, zavisiće kojim tempom će radovi na obnovi reflektora teći i u tom segmentu izvođenja radova.

- Osim ovih poslova, mora se razviti softverska tehnologija kao priprema za funkionisanja nove rasvete. Neophodno je napraviti plan aktivnosti sa komapnijom „Filips”, koja će biti glavni partner u tom projektu - preneo je utiske Ivković.

Kao prvi posao u okviru saradnje FSS-a i UEFA, počeli su radovi na zameni travnate podloge na stadionu Partizana, gde će naša reprezentacija odigrati prve dve kvalifikacione utakmice na domaćem terenu - protiv Albanije (14. oktobra) i Danske (14. novembra).

- Fudbalski savez Srbije još jednom izražava zadovoljstvo zbog početka velikog projekta i zahvalnost partnerima i prijateljima iz UEFA - navodi se u saopštenju FSS.

Komentari / 0

Ostavite komentar