Ма, ко је тај Падерборн, што води у Бундеслиги?!

Многи љубитељи фудбала широм света остали су збуњени ове недеље приликом погледа на табелу Бундеслиге, јер се после одиграног четвртог кола на самом врху нашао мало познати Падерборн.

Фудбал 23.09.2014 | 08:30
Ма, ко је тај Падерборн, што води у Бундеслиги?!

Клуб из Северне Рајне Вестфалије, региона у западној Немачкој, после 107 година постојања први пут се нашао у најјачем рангу, али то није омело његове играче да фантастично отворе шампионат.

Прво коло навијачи су дочекали у еуфорији што је њихов клуб коначно у истом рангу са регионалним ривалима из много вечих градова, Дортмунда и Келна. Бентелер Арена била је крцата, а у госте Падерборну дошао је фаворизовани Мајнц, који је пре тог меча учествовао и у квалификацијама за Лигу Европе. Ипак са стадиона који не спада ни у 50 највећих у Немачкој, капацитета од свега 15.300 седећих места, бод је Мајнц спасао једва, поготком Ко Ја Чеола из једанаестерца у 94. минуту, па је утакмица завршена резултатом 2:2.

Пошто је пробио лед, Падерборну је уследило гостовање у Хамбургу, екипи која је после лоше сезоне имала амбиције да се врати у врх лиге, и у ту сврху је на појачања потрошила 30 милиона евра, између осталих на Ласога, Бахремија и Јохана Ђуруа. Премало новца, испоставиће се, пошто је Падеборн забележио своју прву бундеслигашку победу од 3:0, а без посла је убрзо остао тренер ХСВ-а Мирко Сломка.

На Бентелер Арени није успео да победи ни Келн (0:0), а онда је у четвртом колу Падерборн дочекао тим Хановера. У исто време фаворити у борби за титулу, Бајерн и Шалке, киксирали су у својим утакмицама, а поразе су доживели Борусија Дортмунд и Бајер Леверкузен. Падеборн је имао предност од једног гола у свом мечу када се улазило у надокнаду времена, што је био и више него довољан успех за екипу Андреа Бреитенрајтера. Међутим, голман Хановера, Рене Цилер, одлучио је да се у последњем минуту придружи нападу како би помогао да његов тим дође до бода, али је то резултирало голом Морица Стопелкампа са раздаљине од 83 метра, рекордне у Бундеслиги.

„Нисам ни знао да могу да шутнем тако јако", рекао је крилни играч после те утакмице.

Управо тај погодак донео је Падерборну гол разлику потребну да се на табели прескочи Мајнц, Хановер и Бајерн, и барем на једно коло заузме прво место.
Овај тренутни успех велика је заслуга немачког бизнисмена Вилфреда Финкеа, који је Падерборн спасао банкрота и чији је председник од 2012. године. Упркос томе сто има богатог газду, Падерборн слови за најсиромашнији клуб Бундеслиге.

Томе у прилог иде и чињеница да је на трансфере овог лета клуб потрошио само 1,6 милиона евра, од чега највише (600.000) на довођење Стопелкампа из Минхена 1860.

Поређења ради, према специјализованом сајту „Трансфермаркт". други најјефтинији тим лиге је Келн, и он је скоро дупло скупљи од Падерборна, процењеног на 22 милиона евра. (Бајерн је Мехдија Бенатију Роми платио 28 милиона)

Зато се нови прволигаш одлучио за један, не баш типичан потез за клубове из Западне Европе, па је тим саставио углавном од домаћих играча. У екипи имају само три фудбалера који немају немачко држављаство, а у последњој утакмици ни један од њих није заиграо. Шпанац Рафа и Албанац Меха су два највреднија члана Падерборна, али су обојица повређени.

У следећем колу лидер Немачке гостује актуелном шампиону на Алијенц арени, и тешко можемо веровати у то да ће остати први и после петог кола. Али то не умањује успех овог малог клуба, чији навијачи ће моћи да се поносе чињеницом да су им барем недељу дана у леђа гледали сви великани немачког фудбала. Но, ко зна каква нам изненађења ова дивна игра може приредити у будућности јер, како су то лепо написале наше колеге у једном немачком листу, сви данас играју новцем, али играчи Падерборна фудбал играју срцем.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Марио

23.09.2014 06:37

Нема те успјесне екипа а да не игра бар један Босанац и Херцеговац. браво Марио Вранциц

ОДГОВОРИТЕ