Ma, ko je taj Paderborn, što vodi u Bundesligi?!

Mnogi ljubitelji fudbala širom sveta ostali su zbunjeni ove nedelje prilikom pogleda na tabelu Bundeslige, jer se posle odigranog četvrtog kola na samom vrhu našao malo poznati Paderborn.

Fudbal 23.09.2014 | 08:30
Ma, ko je taj Paderborn, što vodi u Bundesligi?!

Klub iz Severne Rajne Vestfalije, regiona u zapadnoj Nemačkoj, posle 107 godina postojanja prvi put se našao u najjačem rangu, ali to nije omelo njegove igrače da fantastično otvore šampionat.

Prvo kolo navijači su dočekali u euforiji što je njihov klub konačno u istom rangu sa regionalnim rivalima iz mnogo večih gradova, Dortmunda i Kelna. Benteler Arena bila je krcata, a u goste Paderbornu došao je favorizovani Majnc, koji je pre tog meča učestvovao i u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Ipak sa stadiona koji ne spada ni u 50 najvećih u Nemačkoj, kapaciteta od svega 15.300 sedećih mesta, bod je Majnc spasao jedva, pogotkom Ko Ja Čeola iz jedanaesterca u 94. minutu, pa je utakmica završena rezultatom 2:2.

Pošto je probio led, Paderbornu je usledilo gostovanje u Hamburgu, ekipi koja je posle loše sezone imala ambicije da se vrati u vrh lige, i u tu svrhu je na pojačanja potrošila 30 miliona evra, između ostalih na Lasoga, Bahremija i Johana Đurua. Premalo novca, ispostaviće se, pošto je Padeborn zabeležio svoju prvu bundesligašku pobedu od 3:0, a bez posla je ubrzo ostao trener HSV-a Mirko Slomka.

Na Benteler Areni nije uspeo da pobedi ni Keln (0:0), a onda je u četvrtom kolu Paderborn dočekao tim Hanovera. U isto vreme favoriti u borbi za titulu, Bajern i Šalke, kiksirali su u svojim utakmicama, a poraze su doživeli Borusija Dortmund i Bajer Leverkuzen. Padeborn je imao prednost od jednog gola u svom meču kada se ulazilo u nadoknadu vremena, što je bio i više nego dovoljan uspeh za ekipu Andrea Breitenrajtera. Međutim, golman Hanovera, Rene Ciler, odlučio je da se u poslednjem minutu pridruži napadu kako bi pomogao da njegov tim dođe do boda, ali je to rezultiralo golom Morica Stopelkampa sa razdaljine od 83 metra, rekordne u Bundesligi.

„Nisam ni znao da mogu da šutnem tako jako", rekao je krilni igrač posle te utakmice.

Upravo taj pogodak doneo je Paderbornu gol razliku potrebnu da se na tabeli preskoči Majnc, Hanover i Bajern, i barem na jedno kolo zauzme prvo mesto.
Ovaj trenutni uspeh velika je zasluga nemačkog biznismena Vilfreda Finkea, koji je Paderborn spasao bankrota i čiji je predsednik od 2012. godine. Uprkos tome sto ima bogatog gazdu, Paderborn slovi za najsiromašniji klub Bundeslige.

Tome u prilog ide i činjenica da je na transfere ovog leta klub potrošio samo 1,6 miliona evra, od čega najviše (600.000) na dovođenje Stopelkampa iz Minhena 1860.

Poređenja radi, prema specijalizovanom sajtu „Transfermarkt". drugi najjeftiniji tim lige je Keln, i on je skoro duplo skuplji od Paderborna, procenjenog na 22 miliona evra. (Bajern je Mehdija Benatiju Romi platio 28 miliona)

Zato se novi prvoligaš odlučio za jedan, ne baš tipičan potez za klubove iz Zapadne Evrope, pa je tim sastavio uglavnom od domaćih igrača. U ekipi imaju samo tri fudbalera koji nemaju nemačko državljastvo, a u poslednjoj utakmici ni jedan od njih nije zaigrao. Španac Rafa i Albanac Meha su dva najvrednija člana Paderborna, ali su obojica povređeni.

U sledećem kolu lider Nemačke gostuje aktuelnom šampionu na Alijenc areni, i teško možemo verovati u to da će ostati prvi i posle petog kola. Ali to ne umanjuje uspeh ovog malog kluba, čiji navijači će moći da se ponose činjenicom da su im barem nedelju dana u leđa gledali svi velikani nemačkog fudbala. No, ko zna kakva nam iznenađenja ova divna igra može prirediti u budućnosti jer, kako su to lepo napisale naše kolege u jednom nemačkom listu, svi danas igraju novcem, ali igrači Paderborna fudbal igraju srcem.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mario

23.09.2014 06:37

Nema te uspjesne ekipa a da ne igra bar jedan Bosanac i Hercegovac. bravo Mario Vrancic

ODGOVORITE