Украјина: Повлачење тешке артиљерије

Украјинска војска и проруски побуњеници почели су да повлаче тешку артиљерију са истока Украјине, саопштили су данас званичници у Кијеву.

Свијет 22.09.2014 | 18:21
Украјина: Повлачење тешке артиљерије

Представник Савета за националну безбедност и одбрану пуковник Андреј Лисенко, рекао је да су украјинске снаге почеле да се повлаче са линије фронта.Према његовим речима, проруски побуњеници су такође почели да повлаче тешку артиљерију, "мада тај процес није у нешто већем обиму, као што смо очекивали", рекао је он.

"Уочили смо тренд да побуњеници смањују коришћење тешког наоружања", рекао је Лисенко новинарима у Кијеву.

Према његовим речима, повлачење нису у потпуности завршиле ни украјинске снаге нити побуњеничке, али се он нада да ће проруске снаге "следити пример припадника украјинских снага безбедности".

Раније данас је јављено да се украјинске снаге безбедности припремају да почну са повлачењем артиљерије и тешких оклопних возила у оквиру тампон зоне од предложених 30 километара.

Ови фактори омогућавају Украјини да почне да примењује споразум који су прошлог петка постигле чланице Контакт групе, којим ће између украјинских и проруских снага бити успостављена тампон зона од 30 километара, пренеле су западне агенције.

Како су тада саопштили учесници састанка у Минску, меморандум предвиђа повлачење оружја калибра већег од 100 мм на растојање од најмање 15 километара са сваке стране.

Та, најновија рунда разговора одржана је пошто су Кијев и проруске снаге на истоку постигле договор о
примирју 5. септембра, као део плана у 12 тачака за решавање петомесечног оружаног сукоба, а 19 септембра разрадиле су ради његове реализације меморандум од девет тачака.

Примирје се, у великој мери, одржава иако су регистровани спорадични инциденти у источном делу Украјине.


Коментари / 0

Оставите коментар