Амбасада:Радити на превазилажењу проблема

Амбасада САД у БиХ вјерује да политички естаблишмент на свим нивоима, било да је ријеч о онима на власти или не, треба да учини више да би се заједно радило на рјешавању низа проблема узрокованих мајским поплавама БиХ.

Босна и Херцеговина 22.09.2014 | 17:40
Амбасада:Радити на превазилажењу проблема

У саопштењу Амбасаде САД наводи се да је у недавно објављеном блогу америчких дипломата у БиХ речено да изабрани званичници треба да учине више да би одговорили на посљедице разарајућих поплава и клизишта.

"Циљ блога био је да изразимо забринутост за жртве ових природних непогода које су, углавном, препуштене саме себи, а зима се приближава. Сваки грађанин заслужује сигурност, безбједност, храну и кров над главом", истиче се у саопштењу.

У америчкој Амбасади наглашавају да је овај текст произвео бројне дискусије и дебате о овој важној теми, те да је таква врста динамичног дискурса од кључне важности за здрав демократски систем.

"Вјерујемо да политички естаблишмент на свим нивоима, на власти или не - треба учинити више да би се заједно радило на рјешавању низа проблема које су узроковале ове невиђене поплаве. Иако подстичемо грађане да изађу на изборе у октобру, не подржавамо ниједног конкретног кандидата, нити странку", додаје се у саопштењу.

Влада Републике Српске саопштила је јуче да су информације које пласирају поједине амбасаде у БиХ о стотинама милиона КМ помоћи страних донатора за санацију посљедица поплава, а да власти у БиХ, наводно, нису способне да их узму, најобичнија лаж и манипулација у предизборно вријеме.

Влада Федерације БиХ демантовала је тврдњу директора Мисије УСАИД у БиХ Дејвида Барта и војног аташеа Скота Милера да власти у БиХ на свим нивоима нису урадиле ништа да одговоре на потребе грађана након поплава, иако су међународне институције обезбиједиле више од пола милијарде евра за помоћ и опоравак од поплава, те да су власти тај новац искористиле за "крпљење буџетских рупа".

Коментари / 0

Оставите коментар