Ambasada:Raditi na prevazilaženju problema

Ambasada SAD u BiH vjeruje da politički establišment na svim nivoima, bilo da je riječ o onima na vlasti ili ne, treba da učini više da bi se zajedno radilo na rješavanju niza problema uzrokovanih majskim poplavama BiH.

Bosna i Hercegovina 22.09.2014 | 17:40
Ambasada:Raditi na prevazilaženju problema

U saopštenju Ambasade SAD navodi se da je u nedavno objavljenom blogu američkih diplomata u BiH rečeno da izabrani zvaničnici treba da učine više da bi odgovorili na posljedice razarajućih poplava i klizišta.

"Cilj bloga bio je da izrazimo zabrinutost za žrtve ovih prirodnih nepogoda koje su, uglavnom, prepuštene same sebi, a zima se približava. Svaki građanin zaslužuje sigurnost, bezbjednost, hranu i krov nad glavom", ističe se u saopštenju.

U američkoj Ambasadi naglašavaju da je ovaj tekst proizveo brojne diskusije i debate o ovoj važnoj temi, te da je takva vrsta dinamičnog diskursa od ključne važnosti za zdrav demokratski sistem.

"Vjerujemo da politički establišment na svim nivoima, na vlasti ili ne - treba učiniti više da bi se zajedno radilo na rješavanju niza problema koje su uzrokovale ove neviđene poplave. Iako podstičemo građane da izađu na izbore u oktobru, ne podržavamo nijednog konkretnog kandidata, niti stranku", dodaje se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske saopštila je juče da su informacije koje plasiraju pojedine ambasade u BiH o stotinama miliona KM pomoći stranih donatora za sanaciju posljedica poplava, a da vlasti u BiH, navodno, nisu sposobne da ih uzmu, najobičnija laž i manipulacija u predizborno vrijeme.

Vlada Federacije BiH demantovala je tvrdnju direktora Misije USAID u BiH Dejvida Barta i vojnog atašea Skota Milera da vlasti u BiH na svim nivoima nisu uradile ništa da odgovore na potrebe građana nakon poplava, iako su međunarodne institucije obezbijedile više od pola milijarde evra za pomoć i oporavak od poplava, te da su vlasti taj novac iskoristile za "krpljenje budžetskih rupa".

Komentari / 0

Ostavite komentar