Родман неће код исламиста!

Бивши амерички кошаркаш Денис Родман демантовао је наводе да ће отпутовати на Блиски исток како би разговара са вођама исламске земље ИСИС.

Кошарка 22.09.2014 | 16:22
Родман неће код исламиста!

Како је пре неколико дана у шаљивом тону јавио „Натионал Репорт“, Родман је рекао да ће само ратговарати са вођама ИСИС и да ће они увидети своје грешке.

„Постоје многе ствари које они раде, а које нису кул. Рећи ћу им шта мислим и можда ће променити своје методе“, пренео је медиј Родманове речи.

Није на томе заустављено, па је објављено да ће Американац захваљујући својој вештини и популарности успети да их убеди и „изведе на прави пут“.

„Мислим да ће моје кошаркашке спосбности такође помоћи, као и избацивање играча из рекета, посебно током четврте четвртине. Мислим да урадим једну слатку ИСИС тетоважу, како бих им показао да сам озбиљан у намери“.

На ’Фејсбуку’ је за кратко време оваква шаљива иницијатива скупила преко 70.000 лајкова, али Родману баш и није било толико занимљиво.

Он је потврдио да није отишао пут Ирака и Сирије и да је текст који је о њему освануо потпуна глупост.

Родман је у последњих неколико година политички веома активан, па је тако познат његов однос са председником Северне Кореје Ким Џонг-Уном.

Шта је ИСИС?

Паравојна формација исламских екстремиста је од свог настанка неколико пута мењала назив, основана је 1999. године као “Јединство и џихад“, а по укључивању вође Абу Мусаба ал-Заркавија борцима Ал Каиде, формација је преименована у Ал Каиду Ирака, 2004. године.

АКИ је две године касније поново добила други назив, а тадашња Исламска држава Ирака је по ширењу на територију Сирије додала и име подручја те земље под називом Ал Шам, те је називана Исламском државом Ирака и Ал Шама, скраћено ИСИС.

У том периоду настала су различита тумачења те одреднице јер постоји и територија под именом Билад ал Шам, која се односи на некадашњу велику Сирију, која се, са друге стране, често назива и Левантом.

Одатле је стигао назив који је донедавно био актуелан, Исламска држава Ирака и Леванта, скраћено ИСИЛ. Новим територијалним ширењем и растућим аспирацијама ка освајањима територија ван Ирака и Сирије, џихадисти су потпуно избацили територијалну одредницу из свог имена и од тада се називају, једноставно, Исламска држава.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Реално

22.09.2014 14:24

Ево хајмо реално рећи да ви о ИСИС и другим такозваним "сиријским побуњеницима итд" знате само оно што објави Америчка Амбасада и ЦНН? ЈЕСАМ ЛИ У ПРАВУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

22.09.2014 14:24

Па чак и откачени Родман види да је са исламистима бесмислено расправљати

ОДГОВОРИТЕ