Rodman neće kod islamista!

Bivši američki košarkaš Denis Rodman demantovao je navode da će otputovati na Bliski istok kako bi razgovara sa vođama islamske zemlje ISIS.

Košarka 22.09.2014 | 16:22
Rodman neće kod islamista!

Kako je pre nekoliko dana u šaljivom tonu javio „National Report“, Rodman je rekao da će samo ratgovarati sa vođama ISIS i da će oni uvideti svoje greške.

„Postoje mnoge stvari koje oni rade, a koje nisu kul. Reći ću im šta mislim i možda će promeniti svoje metode“, preneo je medij Rodmanove reči.

Nije na tome zaustavljeno, pa je objavljeno da će Amerikanac zahvaljujući svojoj veštini i popularnosti uspeti da ih ubedi i „izvede na pravi put“.

„Mislim da će moje košarkaške sposbnosti takođe pomoći, kao i izbacivanje igrača iz reketa, posebno tokom četvrte četvrtine. Mislim da uradim jednu slatku ISIS tetovažu, kako bih im pokazao da sam ozbiljan u nameri“.

Na ’Fejsbuku’ je za kratko vreme ovakva šaljiva inicijativa skupila preko 70.000 lajkova, ali Rodmanu baš i nije bilo toliko zanimljivo.

On je potvrdio da nije otišao put Iraka i Sirije i da je tekst koji je o njemu osvanuo potpuna glupost.

Rodman je u poslednjih nekoliko godina politički veoma aktivan, pa je tako poznat njegov odnos sa predsednikom Severne Koreje Kim Džong-Unom.

Šta je ISIS?

Paravojna formacija islamskih ekstremista je od svog nastanka nekoliko puta menjala naziv, osnovana je 1999. godine kao “Jedinstvo i džihad“, a po uključivanju vođe Abu Musaba al-Zarkavija borcima Al Kaide, formacija je preimenovana u Al Kaidu Iraka, 2004. godine.

AKI je dve godine kasnije ponovo dobila drugi naziv, a tadašnja Islamska država Iraka je po širenju na teritoriju Sirije dodala i ime područja te zemlje pod nazivom Al Šam, te je nazivana Islamskom državom Iraka i Al Šama, skraćeno ISIS.

U tom periodu nastala su različita tumačenja te odrednice jer postoji i teritorija pod imenom Bilad al Šam, koja se odnosi na nekadašnju veliku Siriju, koja se, sa druge strane, često naziva i Levantom.

Odatle je stigao naziv koji je donedavno bio aktuelan, Islamska država Iraka i Levanta, skraćeno ISIL. Novim teritorijalnim širenjem i rastućim aspiracijama ka osvajanjima teritorija van Iraka i Sirije, džihadisti su potpuno izbacili teritorijalnu odrednicu iz svog imena i od tada se nazivaju, jednostavno, Islamska država.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Realno

22.09.2014 14:24

Evo hajmo realno reći da vi o ISIS i drugim takozvanim "sirijskim pobunjenicima itd" znate samo ono što objavi Američka Ambasada i CNN? JESAM LI U PRAVU?

ODGOVORITE
Name

Duško

22.09.2014 14:24

Pa čak i otkačeni Rodman vidi da je sa islamistima besmisleno raspravljati

ODGOVORITE