Како стварно функционише сваки 'Фасхион схоw'

Нигде није савршено, па ни у свету моде. Ево како ствари функционишу иза писте, које баш и нису сјајне...

Мода и љепота 22.09.2014 | 12:06
Како стварно функционише сваки 'Фасхион схоw'

Дизајнери плаћају познатим особама да дођу на њихове ревије - Са доласком славних личности долазе и медији, које је тешко довући на своју ревију теком недеље моде, кад се дневно одржава низ догађаја. Што је већа звезда, то су трошкови већи, али је и посећеност/гледаност боља.

Модели раде бесплатно - Модели који су тек закорачили у свет моде често раде за мање престижне или нове дизајнере, па нису плаћени за свој рад. Уместо тога, договоре се за надокнаду и добију одећу у вредности претходно договореног хонорара. Ако им се не свиђа одећа тог дизајнера, то је искључиво њихов проблем.

Уредници позајмљују одећу и модне додатке како би их носили на ревијама - Већина уредника не зарађује баснословне своте па, ако не долазе из богатих породица, морају да се ослоне на позајмице и поклоне дизајнера како би се средили довољно добро да их фотографишу и њихове слике објаве у медијима.

Одлазак на ревију има више везе с тим да будете виђени, него да видите одећу - Чињеница је да ћете вероватно боље видети одећу онлине, а и након ревије ионако ће различити уредници бирати комаде и показивати их у својим издањима, пре него што ћете моћи да их купити. У сваком случају, одлазак на ревију ствар је престижа и тога да се забележи (по могућности фотографијом) ваш долазак, дружење с људима (и упознавање нових), као и могућност да на друштвеној мрежи објавите где сте и с ким.

Место на ком седите је од апсолутне важности - Друштвени статус може се установити по местима за седење, од предњег реда на крају писте и од краја писте према почетку. На њујоршком модном дешавању “Фасхион Wеек”, предње седиште с леве стране, на крају писте, увек је резервисано за Ану Винтур, уредницу магазина “Вог”. Главни уредници и водећи људи из света моде обично заузимају први ред, као и славне особе и велики (богати) купци. Ако неки уредник заврши на месту које сматра деградирајућем, захтеваће бољу позицију, што често може завршити вербалним испадима, али и напуштањем ревије.

Никад нема ничег доброг у поклон-кесама на одласку - Особе из првих редова обично добију поклончиће након ревије, али не брините, обично је реч о прилично неинспиративним стварима као што су предмети с логом дизајнера или спонзора, који најчешће додатно плате како би их се укључили у ове поклон-кесе. Понекад ће се унутра наћи купон за ласерко уклањање длачица на лицу, али те ствари ретко ко искористи. Приматељи поклона кесе већином проследе асистентима или их једноставно оставе на ревији.

Најчешће сви расправљају о томе колико им је доста недеље моде - Свакодневни посао уређивања часописа или портала не престаје само зато што ви треба свакодневно да посећујете десетодневни модни догађај.

Одећа коју видите на писти вероватно није оно што ћете видети у продавницама - Нема везе колико се модним уредницима свидело оно што су видели, ако то продавнице не купе, никад се неће наћи у широкој продаји. А продавнице често траже од дизајнера да направе неке измене како би се одећа више продавала.

Свуда има бесплатног алкохола - На журкама, наравно, али и на самим ревијама, у посебним деловима који су намењени модним уредницима као место предаха између ревија. Па се, ако нисте опрезни, врло лако може десити да се напијете, јер иако тамо буде и хране, људи ретко једу... док се за пиће нимало не стиде.

Ревије редовно касне - Ревије увек почну бар 15 минута после предвиђеног времена, а најчешће око пола сата. Понекад дизајнер чека неког посебно важног уредника или купца, понекад се модели још сређују или се још шије одећа (већина дизајнера ради измене до последњег могућег тренутка). Изузетак су једино ревије Марка Џејкобса и Оскара де ла Ренте, јер су они толико важни да бисте били луди да закасните и пропустите нешто. 

Коментари / 0

Оставите коментар