Зашто веш не треба да перете на 30 степени?

Прање рубља при ниским температурама омогућава развој и унакрсни пренос бактерија са веша на пешкире и кухињске крпе, што може да узрокује заразу у домаћинству.

Здравље 22.09.2014 | 11:57
Зашто веш не треба да перете на 30 степени?

Ниске температуре на економичним програмима прања модерних машина за веш нису довољне за убијање бактерија, показало је истраживање британског Удружења за хигијену. Према њему, око 0,1 г или 10.000 фекалија остаје на "чистим" гаћицама након прања на ниским температурама.

- Људи верују да је одећа након сваког прања у машини чиста, али постоји разлика између површно чистог и хигијенски чистог - рекла је водитељка студије, докторка Лиса Акерли.

Лиса додаје како економични и други програми прања на ниским температурама нису проблематични само због остатака бактерија, већ и унакрсне контаминације тачније преласка бактерија на друге ствари у машини и стварања такозване бактеријске супе.

Предмети на које долазе бактерије, попут пешкира и кухињских крпа, у директном су контакту с људским телом и лако изазивају разне болести. Бактерије на влажној одећи су најопасније, јер долазе у контакт са рукама приликом качења рубља на жицу за сушење, а одакле се потом лако уносе у уста.
Зато веш перите на 60 степени, тако ћете бити сигурни.

Савети за бољу хигијену приликом прања рубља:

- Барем једном месечно веш оперите на 90 °Ц. Тако ће бити чист и веш и машина ће се очистити од бактерија
- Постељину и веш треба прати одвојено од пешкира, посебно приликом прања на ниским температурама
- Након завршетка прања, врата од машине је потребно оставити отворено неко време, јер доток ваздуха спречава размножавање бактерија унутра
- Редовно чистите врата машине за веш, као и фиоку у коју се стављају детерџент и омекшивач
- Након сваког качења веша на жицу за сушење, темељно оперите руке
- Ако перете веш на ниским температурама без средстава за дезинфекцију, одећу добро посушите и обавезно оперите руке након стављања мокре одеће на сушење

Коментари / 0

Оставите коментар