Борхарт одлази са чела ЕУЛЕX-а

Шеф Мисије ЕУ на Косову и Метохији - Еулекса Бернд Борхарт напустиће ускоро ову функцију. 

Србија 22.09.2014 | 08:53
Борхарт одлази са чела ЕУЛЕX-а

Позивајући се на информације из Еулекса у Приштини, лист пише да ће се Борхарт након скоро двогодишњег мандата вратити у Министарство иностраних послова Њемачке, одакле је у децембру 2012. године и дошао на мјесто шефа Мисије Еулекса.

Борхарт је прије доласка у Приштину радио као координатор за њемачки кадар у међународним организацијама у њемачком Министарству иностраних послова, а од 2007. до 2010. годне био је амбасадор Њемачке у Албанији.

Осим бројних дипломатских функција у њемачкој администрацији и у ЕУ, Борхарт је био и шеф Њемачке канцеларије и замјеник шефа Верификационе мисије на Косову и Метохији.

Прије Борхарта на челу Еулеска били су француски генерал-пуковник Гзавије Бут де Марнак од 2010. до 2012. године и француски генерал потпуковник Ив де Кермабона од 2008. до 2010. године.

Мисија Еулекса на Косову почела је свој мандат 2008. године, а Савјет ЕУ продужио јој је недавно мандат до 14. јуна 2016. године.

У том периоду Еулекс би требало да убрзано пренесе локалним властима и другим европским институцијама своје активности из области права - полиције, судства и царине, локалним властима.

Еулекс ће, како најављују из ове мисије, у наредне двије године имати улогу ментора и савјетодавца у области владавине права, наводи лист.

Извор: Данас

Коментари / 0

Оставите коментар