Федерација тражи уклањање крста

Крст који је јутрос освануо на Златишту изнад Сарајева у знак сјећања на више од 6.500 Срба убијених у овом граду од 1992. до 1995. године у ФБиХ дочекан је као провокација уз захтјеве да одмах буде уклоњен.

Босна и Херцеговина 21.09.2014 | 15:03
Федерација тражи уклањање крста

Тражећи од међународне заједнице и општинских власти да крст на Златишту одмах буде уклоњен, замјеник градоначелника Сарајева Аљоша Чампара навео је да његово постављање представља "антицивилизацијски чин и најгрубљи начин вријеђања жртава протекле агресије на БиХ и град Сарајево".

"Знамо да су с тих положаја убијани цивили у Сарајеву, међу којима и 1.600 дјеце, а неки на овај начин покушавају у предизборно вријеме то искористити за скупљање јефтиних политичких поена", рекао је Чампара.

Од странака прва се огласила СДА, најоштрије осуђујући постављање крста на Златишту и тражећи његово уклањање.

Ова странка сматра да крст на Златишту вријеђа хришћански симбол самилости, те да представља "провокацију и неприхватљиву злоупотребу вјерских симбола чиме се подижу међунационалне тензије, што може довести до угрожавања сигурности грађана".

Предсједник Удружења родитеља убијене дјеце Сарајева Фикрет Грабовица оцијенио је да је ријеч о "класичној провокацији".

"Поставили су крст на мјесту са којег су убијани грађани и дјеца Сарајева, на мјесто са којег су злочиници терорисали град и сијали страх", рекао је Грабовица.

Предсједник Удружења "Зелене беретке" Мухамед Швракић сматра да су Кантон Сарајево и град имали доста начина да обуставе постављање крста на Златишту, одакле је, према његовим ријечима, снајперима, тенковима, бомбама и гранатама убијено више од 16.000 грађана Сарајева.

Наводећи да је ријеч о "предизборном трику којим се тражи глас више за националне странке", Швракић је изразио увјерење да ће као реакција на постављање крста на Златишту услиједити "неки грађански бунт и револт".

"Жртва неће трпјети да гледа како му његов катил подиже знамење као упозорење да се он и даље налази на брду с којег може реаговати у сваком тренутку исто као некада", истиче Швракић.

На Златишту изнад Сарајева јутрос је освануо крст у знак сјећања на више од 6.500 убијених сарајевских Срба, чиме је испуњено раније дато обећање Савеза логораша Републике Српске о подизању овог знамења.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Богољуб

21.09.2014 13:10

Неце ово дуго опстати ветар це га одувати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

несо

21.09.2014 13:12

Стаје сад вама Босњацима све вам смета сто је Српско а нама васе не смета. То је само крст у знак погинулих људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

21.09.2014 13:57

Или вода или ветар неце дуго богами

ОДГОВОРИТЕ
Name

моки

21.09.2014 15:39

А коме смета спомен плоча на Црном врху код Зворника па је скрнаве неколико пута до сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

21.09.2014 17:29

ваљада За сватко изградивање треба нека дозвола чуј само одавно нико ко паприка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Икона

21.09.2014 18:59

То је управо сад постављено само да се закува. Политичари који су на власти годинама у Републици Српској и Федерацији БиХ су све ово урадили у договору. Нека се народ овим бави а нека не види слона који се ето сакрио иза тог "споменика".

ОДГОВОРИТЕ
Name

јадници

21.09.2014 21:09

Гдје ви ондје видите криз ја бидим бандеру која је у власниству електра на коју неки бајин дебил за 20 марака завезо комад летве.глупан мислио да це горе сад доци 5-6хиљ босњака муслимана и правити сцеме па да ртс има ста да објављива.е моји срби па нисмо ми толико наивни ми смо цивилизирана нација.запитајте се ви колико је стете тај кретен нанио вама а не нама са том тркљом на бандери!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ